3 tips atasi sengal otot dan sendi lepas bersenam – Exercise Journal : Day 4

Bismillah hirrahman nirrahim.

Mula rasa sengal selepas bersenam? 3 kunci : Warm up, omega-3, vitamin C.

Day 4 :
20 high knees
10 push ups
20 second plank
(2 sets)

Alhamdulillah, dah masuk hari ke-4! High knees makin lancar, Darrell pun tolong kira pagi tadi. I feel great! Push ups pun makin bagus, esok kita tambah jadi 20. Buat planking, Darrell boleh tadah muka tepi kepala aku. Pelik agaknya, nak kata sujud, bukan sujud. Apa-apa ajelah mak.

Cerita kat Ina, kawan opis ku, dia dok pelik kenapa aku beriya-iya buat push up segala, sebab semalam aku cerita kat dia tangan rasa lain macam sikit. Aku kata, nak sihat, nak tambah otot kat lengan, senang nak dokong Darrell. Hahahaha.

Semalam mengkaji kat Google, cari apa yang boleh buat untuk kurangkan sore muscle after exercise, ataupun delayed onset muscle soreness. Inilah yang aku alami kelmarin dan semalam! Disarankan untuk

  1. Buat warm up dan stretching sebelum mula senaman – CHECKED
  2. Makan makanan kaya omega-3 untuk elakkan radang (inflammation) pada sendi. Makanan kaya omega-3 : ikan salmon, chia seed, flaxseed, ikan sardin.  – CHECKED
  3. Makanan yang ada vitamin C, kerana vitamin C boleh bantu menyingkirkan asid laktik yang berkumpul dalam otot selepas bersenam dan bersukan. Cadangan makanan : brokoli, buah-buahan sitrus, nenas, lada benggala hijau. – CHECKED
When they say about omega-3 and vitamin C, I go to Shaklee of course! OmegaGuard kaya dengan omega-3 ultra tulin, dan Sustained Release Vita-C bekalkan 500gm vitamin C dengan perlepasan berkala, 100gram setiap jam. Sebelum atau selepas bersenam boleh ambil OmegaGuard untuk elak otot cedera, Vita-C selepas meal. Easy peasy wiht Shaklee supplements 🙂
Boleh contact Ima thru WhatsApp 016-6605816 untuk pertanyaan lanjut tentang supplements mesra senaman ni 🙂
Salam sayang,
Ima Sulaiman
Advertisements

Open house raya kat Rumah Warisan

Malam tadi open house kat Rumah Warisan. Happening uols. Macam-macam ada. Seronok dapat jumpa anak-anak buah yang makin ligat. Sakat diorg sket2. Nak sangat dokong Irfan dan Marissa tapi wak sorang ni kurus sangat kot, tak teringin pun diorang hahaha.

Sesambil tu sempat gak goss seround pasal topik hangat minggu lepas, pasal mereka yang boikot Shaklee. Risau makcik aku, orang dok share pasal boikot tu kan, terus aku tag kat video Mr Roger yang Puteri upload kat youtube. Alhamdulillah makcik ku pun nampak agak bertenang. Nanti dia baca lagi kalau sempat, dia kata hehe.

Pastu yang tambah lagi best, cousin sorang ni nak cuba supplements Shaklee untuk kurangkan berat. Mula-mula dia consult dengan Mama. Mama kan wakil aku kat Meru. Hehehe. Mama suggest Lecithin dan Alfalfa Complex, tapi cousin aku nak OmegaGuard dan Lecithin. Bagus kan, dah study dulu apa yang dia nak.
Set Bakar Lemak aku panggil. Memang cuma lemak boleh hapuskan lemak.

set kurus lemak
Omega-3 memang sangat handal nak hapuskan lemak-lemak yang dah lama tersimpan kat badan. Paling best, omega-3 ni sangat hebat hapuskan visceral fat, yang menyebabkan kebuncitan. Ingat omega-3, ingat OmegaGuard!
Lecithin pula berfungsi untuk mengemulsikan lemak supaya lebih mudah diangkut keluar dari badan. Satu bakar lemak, satu lagi angkut lemak. Serasi bersama betullah OmegaGuard dan Lecithin ni.
So teruslah bagi camne cara nak ambik OmegaGuard dan Lecithin kat cousin sorang ni, sambil tips berkaitan yang lain. Nak tips jugak? Meh sembang ngan Ima 😉
Ahad dah nak habis, esok hari yang baru untuk semua. Selamat bekerja sepenuh hati esok!
Ima Sulaiman | ima367@gmail.com | 016.660.5816

Posted via Blogaway

4 tips hadiri Open House Aidilfitri

Open House!

Banyak rumah buat open house sempena raya, kan? Asal weekend je penuh dengan jemputan. Pemurah betul rakyat Malaysia. Muhibbah dan penuh warna warni.
Tapi, tau tak apa itu open house di Malaysia? Aku dapat e-mail ni, nak share lah kat sini 🙂
It is already the third week of Hari Raya Aidilfitri celebration and the traffic in the cities are back to its usual morning crawls.

However, Raya ‘Open House’ invitations are just beginning to be sent out and weekends are quickly filled with one invitation after another.

So, what is an ‘Open House’?

An ‘Open House’ is a culture that is uniquely practiced in Malaysia and rarely seen in other parts of the world. It is widely celebrated in the country by various races of Malaysia. This is when we invite our colleagues, partners, friends and family to feast on traditional delicacies that are specially made during festive seasons.

Raya ‘Open House’ is all about feasting on good food, savory lemang, decadent rendang and juicy satay. How is it possible for you to refuse it?
Here are some tips on how you can stay healthy without depriving yourself from all of those delicacies:-
  • 1.    Drink a lot of water – steer away from sweet drinks
  • 2.    Eat a little of everything – take a bit of everything from the buffet table as not to deprive yourself from the good food as well as to prevent from bingeing
  • 3.    Vegetables are good – the ulam (traditional veggies) platter and the satay condiments are your best friend
  • 4.    Fruit up! – as the saying goes, ‘an apple a day, keeps the doctor away’. Eat more fruits instead of the usually Raya cookies and desserts
Keep in the spirit of Hari Raya Aidilfitri and maintain the lessons of Ramadhan. Hari Raya is a joyous time to express thanks for everything the Almighty has blessed us with. It is for us to enjoy each other’s company and maintain friendly ties with one another.
Haa.. ikut tau tips tu. Makan, makan jugak. Kesihatan kena juga jaga. Department aku bakal buat open house jugak 22hb nanti. Dah order sate, lain-lain buat potluck. Best best best!
Bimbang terlebih berat badan Syawal ini? Bolehlah bertemankan Set Perut Kempis dan jugak Phytocol-ST, untuk BUANG lemak dan toksin, juga CEGAH kolesterol dari masuk salur darah.
BUANG lemak dengan Lecithin dan OmegaGuard,
BUANG toksin dengan Alfalfa Complex
CEGAH kolesterol dengan Phytocol-ST

 Hubungi Ima untuk pertanyaan dan konsultasi tentang supplement Shaklee secara percuma!

Ima Sulaiman
ima367@gmail.com
016.660.5816

Wanita, hargai kesihatan dirimu. [Set Kesihatan Wanita]

Wanita zaman sekarang memang menitik beratkan kecantikan dan kesihatan. Kalau ada produk yang boleh handle cantik dan sihat, mesti ramai yang suka. 2 in 1 gitu, senang kerja.
Jumpa satu artikel kat Utusan, tentang wanita dan kesihatan jantung. Meh baca sikit.

Peka Dengan Perubahan Kesihatan, Oleh Siti Aishah Yusoff

SALAH satu tanggapan yang perlu diubah oleh wanita adalah penyakit jantung hanya berlaku kepada kaum lelaki.
Golongan Hawa perlu menyedari bahawa kajian daripada Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia menunjukkan penyakit jantung merupakan pembunuh nombor satu wanita Malaysia dengan kematian disebabkannya adalah dua setengah kali ganda lebih kerap berbanding semua jenis kanser.
Konsultan Kardiologi, Dr. Lim Bee Chian berkata, purata kematian wanita Malaysia yang meninggal dunia disebabkan penyakit jantung sangat tinggi dan semakin meningkat setiap tahun. “Sebanyak 34 peratus wanita di Malaysia mempunyai penyakit jantung. Mereka yang berumur lebih 25 tahun lebih berisiko berikutan amalan gaya hidup yang tidak seimbang. Wanita yang berumur 40 hingga 60 tahun dan telah menopaus juga berisiko tinggi menghidap penyakit jantung.
“Kajian juga menunjukkan sebanyak 66,000 orang telah meninggal dunia disebabkan penyakit jantung dengan 54 peratus peratus adalah wanita dan 46 peratus lelaki. “Kajian oleh Persatuan Jantung Sedunia juga menunjukkan sebanyak 64 peratus wanita telah meninggal dunia secara tiba-tiba tanpa mempunyai simptom-simptom penyakit tersebut.
“Walaupun individu tersebut tidak mempunyai simptom, itu bukan bermakna beliau tidak mempunyai risiko menghidap penyakit jantung,” katanya. Tambah Dr. Bee Chian lagi, memandangkan wanita adalah tunggak kepada sebuah keluarga dalam memastikan segala urusan harian berjalan lancar, beberapa faktor penting menyebabkan mereka terdorong mendapat penyakit jantung berbanding lelaki.
Katanya, wanita apabila berkahwin dan mempunyai anak, mereka merupakan insan yang sentiasa prihatin dengan kebajikan dan keperluan keluarganya. “Dalam pada masa yang sama mereka terlupa untuk memberi perhatian kepada kesihatan mereka sendiri. Jika mereka mendapat sakit seperti simptom penyakit jantung mereka tidak mengambil serius terhadap kesakitan yang dialami kerana kurang kesedaran tentang penyakit tersebut.
“Mereka hanya akan datang berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan selanjutnya apabila kesakitan yang dihadapi sudah tidak terkawal, seperti seringkali merasai denyutan jantung yang tidak normal, yang menyebabkan mereka pengsan secara tiba-tiba,” katanya. Menurut Dr. Bee Chian lagi, wanita perlu lebih prihatin tahap kesihatan mereka dan mengetahui simptom-simptom penyakit jantung seperti merasai sakit dada yang menekan sehingga ke paras dada dan mengalami sesak nafas secara tiba-tiba.
“Mereka yang mempunyai simptom-simptom ini perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. “Rawatan dan diagnosis awal boleh mencegah penyakit tersebut menyerang sekali gus menyelamatkan nyawa mereka.
“Terdapat banyak cara untuk mengurangkan peluang-peluang mendapat penyakit jantung. Antaranya, mengawal tekanan darah, selalu bersenam, berhenti merokok, jalankan pemeriksaan kencing manis, periksa tahap kolesterol dan banyak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20140311/kn_01/Peka-dengan-perubahan-kesihatan#ixzz39TogQe6n © Utusan Melayu (M) Bhd 

Supplement wanita Shaklee
Set Kesihatan Wanita.
Klik pada gambar untuk beli secara online.

Khusus untuk wanita, Shaklee datangkan Set Kesihatan Wanita (Women’s Health Set). Set ini memastikan kesihatan secara menyeluruh, merangkumi keseimbangan hormon, kesihatan jantung, gigi dan tulang.

Nikmati manfaat omega-6 dalam kestabilan hormon, yang boleh mengurangkan senggugut, PMS, simptom-simptom menopos, dan juga meroyan selepas melahirkan. Ada pengguna yang ambil untuk stabilkan hormon, tetapi dapat kulit lebih lembut dan rambut yang lebih kuat. Itulah “side effect” mereka yang dah amalkan GLA Complex.

Omega-3 pula yang minyaknya terpilih dari ikan laut dalam, sangat bermanfaat untuk kuatkan daya ingatan, menjaga jantung dan juga salur darah. “Side effect” omega-3 ni pula boleh dapat perut bebas buncit dan juga kulit lebih licin. Ingat omega-3, ingat OmegaGuard!

Akhir sekali, kalsium. Sangat penting untuk elakkan osteoporosis. Jisim tulang bagi wanita akan semakin menurun apabila wanita mencecah umur 25 tahun. Disarankan ambil 1000mg kalsium sehari untuk elakkan tulang rapuh dan gigi reput. Kalsium boleh didapati dari makanan harian seperti susu dan sayuran hijau. OsteMatrix, bukan sekadar kalsium, diperkaya dengan vitamin D dan magnesium untuk badan menyerap kalsium dengan optimum.

Nah wanita, hargai kesihatan dan kecantikan dirimu dengan Set Kesihatan Wanita hari ini!

Psst, nak dapatkan free Shaklee membership? Pakat dengan adik beradik atau kawan-kawan wanita anda, beli TIGA SET sekaligus dan anda layak dapat FREE SHAKLEE MEMBERSHIP! Terus dapat beli dengan harga member. Best? Memanglah best!

Nota: GLA Complex tidak sesuai diambil oleh wanita hamil.

Boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan free consultation.
Ima Sulaiman
SMS/WhatsApp 016.660.5816
ima367@gmail.com

Cara buang kahak anak secara tradisional

Ikhtiar cairkan kahak dengan OmegaGuard!

Macamni lah bila hantar anak g taska kan. Dah mak bapak kerja, nak minta tolong nenek jaga, jauh sangat. Jadinya hantarlah ke taska.

Darrell memang selalu aje kena selsema dan batuk, boleh kata tiap bulan. Bila dah bergaul ramai-ramai kat taska tu, ada aje yang sakit. Nak tak nak terbawak sekali kuman tu kat anak kita.
Bila dah lama kena batuk selsema, mulalah boleh dengar kahak berkumpul kat paru-paru, kan? Darrell memang ambil OmegaGuard setiap hari. Ni nak share petua untuk keluarkan kahak dari paru-paru secara tradisional.
Cuma perlu ada 3 barang sahaja.
1. Daun kacang botol
2. Kapur makan
3. Madu
Cara guna
1. Ambil sehelai daun kacang botol
2. Sapukan kapur makan di atas permukaan daun. Sapukan rata-rata, nipis aje. Tak perlu tebal sampai putih melepak.
3. Ambil sedikit madu, 2 atau 3 titik sudah memadai. Sapukan rata-rata atas permukaan daun.
4. Lekatkan di bahagian belakang anak, di antara tulang belikat. Selawat.
Biarkan sehingga kering. InsyaAllah anak akan tidur lena. Kahak akan keluar melalui najis.
Bila dah kering, jangan rentap aje. Sakit oii! Mak Darrell ni pernah tarik gitu aje sebab tak tau, abes kulit tertarik sekali. Ampunkan mak, nak. Basahkan daun tu sampai ianya tertanggal sendiri.
Sangat sesuai untuk mak-mak yang dah penat bagi ubat, dan yang bimbang nak bagi ubat kahak kat anak yang terlalu kecil. Boleh apply kat baby dan juga dewasa.

Petua ni dari keluarga Atuk Nenek Darrell kat Melaka 🙂

Mama kepada Darrell,
Ima Sulaiman
SID 882520
WhatsApp/viber 0166605816

Posted via Blogaway

Seronoknya berpantang!

Alhamdulillah semalam dapat anak buah baru. Sepupu belah suami selamat melahirkan seorang puteri pagi tadi secara cesarean. Tak sabarnya nak jumpa!
Mulalah terkenang masa berpantang denga Darrell setahun yang lepas. Kira kejutan jugalah kan sebab tak pernah ada pengalaman melahirkan. Kita fokus pada yang gembira aje, yang sedih simpan dalam peti. Hihihi. Aku paling suka time makan. Aku takde pun mintak special request ke apa. Apa yang diberi, aku telan ajelah. Aku pun bukan jenis suka makan cili sangat, jadinya makanan masa berpantang takdelah terlalu derita bagiku. Hahaha.
Lagi satu yang aku suka masa berpantang adalah pakai bengkung. Guna yg kain panjang tu. Mula-mula tak suka sangat pakai, tapi bila dah pandai ikat sendiri, ok lah. Memula tu gatal kan malas nak pakai segala, tapi rasa cam longgar je kat perut. Pakai bengkung baru sedap rasa perut. Sampai habis pantang jugaklah aku gigih pakai bengkung. Best 🙂
Masa berpantang aku ambil jamu dan supplement Shaklee. Aik? Boleh ke ambik sekali? Boleh je. Supplement Shaklee pun dari tumbuh-tumbuhan, sama je macam jamu. Cuma jarakkan waktu pengambilan. Sebelum sarapan dah minum jamu, sejam lepas tu bolehlah ambil supplement. Takde yang susah bila dah tahu, kan?
Apa supplement yang sesuai diambil semasa berpantang?
Ni aku cerita satu persatu supplement yang sesuai diambil untuk menghadapi tempoh berpantang.
1. VITA-LEA IRON FORMULA (120 BIJI)
Multivitamin dan multimineral, memberi tenaga dan melengkapkan nutrien harian si ibu. Menyusukan anak banyak nak guna tenaga tau. Vita-Lea dapat membantu mengatasi keletihan lepas bersalin dan jaga anak.
2. B-COMPLEX (120 BIJI)
Fungsi B-complex ni adalah untuk tukarkan makanan kepada tenaga. Ia juga bagus untuk kestabilan mood ibu berpantang. Ibu berpantang kena sentiasa tenang, nak menyusukan anak kena tenang untuk susu keluar dengan lancar.
3. SUSTAINED RELEASE VITA-C (180 BIJI), CHEWABLE VITA-C (90 BIJI)
Vitamin C penting untuk sistem imun ibu dan anak. Ia juga bagus untuk pemulihan luka dan pertumbuhan sel baru untuk ibu.
4. OSTEMATRIX (120 BIJI)
Ini dia, supplement favourite sejak mengandung lagi. Ianya bukan sekadar kalsium, diperkaya dengan vitamin D dan magnesium. Kesannya, memang lancar nak buang air besar. Penyelesaian untuk sembelit ketika berpantang. Ditanggung beres!
5. ENERGIZED SOY PROTEIN (850g)
Nama ringkasnya ESP. Terkenal sebagai sumber protein non-GMO, bagus untuk pertumbuhan sel baru ibu, dan milk booster. Quick fix jika ibu lapar selepas menyusukan baby.
6. ZINC COMPLEX (120 BIJI)
Selalu dengar kalau baby suka sembur airliur, nanti rambut ibu gugur, kan? Elakkan rambut gugur tak tentu hala dengan Zinc. Zinc juga bagus untuk penyembuhan luka dalaman.
7. GLA COMPLEX (60 BIJI)
Mood tak menentu sejak bersalin? Stress nak sesuaikan diri dengan suasana serba baru? GLA boleh membantu regulate hormon, untuk mood yang lebih stabil dan lebih tenang. GLA juga boleh mengawal diabetes jika ada.
8. OMEGAGUARD (90 BIJI)
OmegaGuard mampu memanaskan badan ibu, disamping memastikan kelancaran susu dan susu kaya dengan DHA! OmegaGuard juga bantu ibu ramping lebih cepat, sebab bantu bakar lemak. Oh banyaknya fungsi!
Banyaknya supplement! Tak mahal ke? Jangan risau, aku boleh bagi cadangan yang sesuai dengan bajet. Nak set asas, pertengahan atau premium. Semua boleh dirunding.
Boleh hubungi Ima di
SMS/WhatsApp +60166605816
E-mail ima367@gmail.com
Free consultation, tips dan cara pengambilan supplement khusus untuk customers Ima.
P/S: Rindunya nak berpantang lagi! 🙂

Bagaimana ia bermula…

Aku terjebak dalam kancah supplement Shaklee ni masa aku mengandung 3 bulan. Aku sedar aku memang seorang yang susah nak makan, dan sangat memilih nak makan. Dah tentulah sangat risau jika baby dalam rahim tak dapat nutrient yang secukupnya.

Lantas aku tanya rakan FB masa tu, Puteri Rohayu tentang supplements untuk ibu hamil. Diterangkan ada trial package. Aku tanya pula tentang full package. Harga tambah sikit je dan stok boleh tahan sampai 4 bulan. Terus aje grab yang full package.

Aku ambik Vita-Lea, B-Complex, Sustained Release Vita-C, Ostematrix. Masa pregnant tu mabuk muntah tak yah cerita lah, memang kena aje. Tapi alhamdulillah boleh bertahan. Yang takleh tahan kena kejang kaki atau nama glamernya simpul biawak. Aduhh memang jenuh le kejut suami mintak tolakkan tapak kaki. Bila tanya Puteri, dia suggest ambil Ostematrix sebelum tidur. Alhamdulillah pastu dah tak kena kejang kaki dah.

Sayang anak punya pasal, masuk trimester kedua tambah OmegaGuard, untuk tambah omega-3 dalam diet harian. Bagus untuk perkembangan otak bayi 🙂

Alhamdulillah aku alami pengalaman mengandung yang membahagiakan, dan itulah kisah permulaan aku “diracun” dengan Shaklee 😉

Jadi, apa kisah Shaklee anda?

Ima Sulaiman
SID 882520
ima367@gmail.com
SMS/WhatsApp 016.660.5816

Posted via Blogaway

Posted via Blogaway