3 Jawapan untuk memilih GLA Complex sebagai supplement harian

Bulan ni, selain hari raya, paling kecoh orang dok sebut pasal GLA Complex. Apa beza GLA Complex dengan supplement EPO yang biasa ada? Kenapa guna borage oil? Kenapa nak cantik kena ambil GLA?

Ni perkongsian daripada Master Cery kat FB personal dia tentang GLA Complex.

Soalan lazim: Apa beza GLA Dan EPO?Shaklee takde jual EPO?
Jawapan simple: EPO kaya dengan GLA. Borage juga kaya dgn GLA. Kebanyakkan GLA yang sedia ada di pasaran dihasilkan daripada
EPO. tetapi RAMAI YANG TAK TAHU kepekatan GLA berbeza dalam kedua2nya.BORAGE mengandungi GLA dua kali ganda yang lebih tinggi dari EPO. Dari segi bioavailabiliti (kadar penyerapan) BORAGE juga adalah 3 kali lebih berkesan daripada EPO.
Soalan yang patut anda tanya adalah: Patut beli EPO atau GLA Complex Shaklee?
Anda buat keputusan sendiri. Apa yang saya boleh beritahu adalah GLA COMPLEX Shaklee menggunakan bunga borage sebagai bahan utamanya.
Lagi soalan HOT: Kenapa produk shaklee disebut GLA COMPLEX?Kenapa tak disebut minyak borage je?
Kerana kandungannya memang COMPLEX.bukan sekadar borage. GLA Complex Shaklee mengandungi asid gamma linolenik (GLA) dari minyak borage, asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan lebih baik
Sekarang anda boleh jawab samaada nak EPO atau GLA Complex.
Anda nilaikanlah sendiri. Jadilah pengguna yang bijak.Jangan pening2.
Saya dan rakan2 saya yang cantik2 dan jelita semuanya memilih GLA Complex.

notakaki: Ingat yer, GLA Complex bukan sahaja untuk wanita. Ia juga penting untuk kanak-kanak, remaja dan juga orang dewasa lelaki dan wanita.
Thanks Master Cery atas perkongsian. Sekarang dah jelas, ada apa dengan GLA Complex, kan? Dah tau apa keputusan, kan?
Konsultasi percuma tentang produk Shaklee, boleh hubungi Ima bila-bila masa sahaja.
Ima Sulaiman 016.660.5816
Advertisements

All about borage : Borage plant, seed and oil

Borage plant. Source : Google

Introduction on Borage

  • Borage is a plant. Its flowers and leaves, as well as the oil from its seeds are used as medicine. 

  • Borage seed oil is used for skin disorders including eczema, seborrheic dermatitis, and neurodermatitis. It is also used for rheumatoid arthritis (RA), stress, premenstrual syndrome (PMS), diabetes, attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD), acute respiratory distress syndrome (ARDS), alcoholism, pain and swelling (inflammation), and for preventing heart disease and stroke. 

  • Borage flower and leaves are used for fever, cough, and depression. 

  • Borage is also used for a hormone problem called adrenal insufficiency, for “blood purification,” to increase urine flow, to prevent inflammation of the lungs, as a sedative, and to promote sweating. Borage is also used to increase breast milk production and to treat bronchitis and colds. 

  • Borage is applied to the skin for infantile seborrheic dermatitis and is also used in a dressing to soften the skin.
  •  In foods, borage is eaten in salads and soups. 
  • In manufacturing, borage is used in skin care products.

How does it work?
Borage seed oil contains a fatty acid called gamma-linolenic acid (GLA). GLA seems to have anti-inflammatory effects. Borage flower might have an antioxidant effect.
Uses & Effectiveness. Possibly Effective for:
  • Improving symptoms of rheumatoid arthritis (RA) when used with other medications that reduce pain and swelling (anti-inflammatory medications). There is some evidence that taking borage seed oil in combination with conventional painkilling or anti-inflammatory medications might help decrease symptoms of RA after six weeks of treatment. The improvement appears to last for up to 24 weeks. Improvement is measured as a decrease in the number and severity of tender and swollen joints.
  • Improving the function of the lungs in critically ill patients. There is some evidence that borage seed oil, when taken in combination with eicosapentaenoic acid (EPA), might reduce the number of days spent in the intensive care unit (ICU) and the length of time a breathing machine is needed by patients with acute respiratory distress syndrome (ARDS).
  • Improving growth and development in premature infants. Infant formula supplemented with fatty acids from borage oil and fish oils seems to improve growth and development of the nervous system in infants born early, especially boys.

Credit to pakar-cantik.blogspot.com
GLA Complex by Shaklee uses borage oil as a source of GLA. By research, it is founded that the oil from borage flower features more GLA (17% – 25%) compared to blackcurrent (15% – 20%) and evening primrose (7% – 10%). Shaklee use this benefit and created GLA Complex with vitamin E and sunflower seed oil.

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. Contraindicated in pregnant women. 

Ima Sulaiman
ima367@gmail.com
016.660.5816

Testimoni GLA Complex : pengalaman sendiri

GLA Complex Shaklee
Sebiji sehari untuk kulit cantik
Salam semua.
Ni nak kongsi tentang pengalaman aku dan GLA Complex. Sebelum bercerita lebih lanjut, nak minta maaf awal-awal jika ada kata-kata yang sesuai untuk orang dah nikah je.
Masa anak aku Darrell berumur 4/5 bulan, aku mengalami keguguran rambut yang teruk. Sikat rambut sikit, dah gugur. Kalau mandi tak yah cakap lah. Bersepah-sepah kat lantai dengan rambut. Aku memang amalkan Zinc Complex semasa berpantang, untuk luka cepat sembuh dan rambut yg kuat. Tapi ni makin gugur pulak. I must do something about this.
Aku pun minta nasihat dengan upline aku, what supplement should I take? Dia cadangkan ambil GLA Complex. Mungkin sebab hormon yang belum seimbang menyebabkan rambut gugur.
Order, barang sampai, terus mula makan. Alhamdulillah dalam masa seminggu lebih, rambut dah kurang gugur.
Ada lagi satu masalah yang dapat diatasi. Dah habis berpantang, sebelum ambil GLA Complex ni, kurang aje mood dengan suami. Alhamdulillah lepas dah ambil GLA Complex, mood kembali seperti sebelum bersalin.
Sempena bulan promo GLA Complex,  malam ni nak mula semula ambil. Target nak dapat kulit lebih halus dan berseri. Kita tengok kesannya selepas 30 hari.
Ima Sulaiman | 016.660.5816 | ima367@gmail.com

Posted via Blogaway

Wanita, hargai kesihatan dirimu. [Set Kesihatan Wanita]

Wanita zaman sekarang memang menitik beratkan kecantikan dan kesihatan. Kalau ada produk yang boleh handle cantik dan sihat, mesti ramai yang suka. 2 in 1 gitu, senang kerja.
Jumpa satu artikel kat Utusan, tentang wanita dan kesihatan jantung. Meh baca sikit.

Peka Dengan Perubahan Kesihatan, Oleh Siti Aishah Yusoff

SALAH satu tanggapan yang perlu diubah oleh wanita adalah penyakit jantung hanya berlaku kepada kaum lelaki.
Golongan Hawa perlu menyedari bahawa kajian daripada Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia menunjukkan penyakit jantung merupakan pembunuh nombor satu wanita Malaysia dengan kematian disebabkannya adalah dua setengah kali ganda lebih kerap berbanding semua jenis kanser.
Konsultan Kardiologi, Dr. Lim Bee Chian berkata, purata kematian wanita Malaysia yang meninggal dunia disebabkan penyakit jantung sangat tinggi dan semakin meningkat setiap tahun. “Sebanyak 34 peratus wanita di Malaysia mempunyai penyakit jantung. Mereka yang berumur lebih 25 tahun lebih berisiko berikutan amalan gaya hidup yang tidak seimbang. Wanita yang berumur 40 hingga 60 tahun dan telah menopaus juga berisiko tinggi menghidap penyakit jantung.
“Kajian juga menunjukkan sebanyak 66,000 orang telah meninggal dunia disebabkan penyakit jantung dengan 54 peratus peratus adalah wanita dan 46 peratus lelaki. “Kajian oleh Persatuan Jantung Sedunia juga menunjukkan sebanyak 64 peratus wanita telah meninggal dunia secara tiba-tiba tanpa mempunyai simptom-simptom penyakit tersebut.
“Walaupun individu tersebut tidak mempunyai simptom, itu bukan bermakna beliau tidak mempunyai risiko menghidap penyakit jantung,” katanya. Tambah Dr. Bee Chian lagi, memandangkan wanita adalah tunggak kepada sebuah keluarga dalam memastikan segala urusan harian berjalan lancar, beberapa faktor penting menyebabkan mereka terdorong mendapat penyakit jantung berbanding lelaki.
Katanya, wanita apabila berkahwin dan mempunyai anak, mereka merupakan insan yang sentiasa prihatin dengan kebajikan dan keperluan keluarganya. “Dalam pada masa yang sama mereka terlupa untuk memberi perhatian kepada kesihatan mereka sendiri. Jika mereka mendapat sakit seperti simptom penyakit jantung mereka tidak mengambil serius terhadap kesakitan yang dialami kerana kurang kesedaran tentang penyakit tersebut.
“Mereka hanya akan datang berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan selanjutnya apabila kesakitan yang dihadapi sudah tidak terkawal, seperti seringkali merasai denyutan jantung yang tidak normal, yang menyebabkan mereka pengsan secara tiba-tiba,” katanya. Menurut Dr. Bee Chian lagi, wanita perlu lebih prihatin tahap kesihatan mereka dan mengetahui simptom-simptom penyakit jantung seperti merasai sakit dada yang menekan sehingga ke paras dada dan mengalami sesak nafas secara tiba-tiba.
“Mereka yang mempunyai simptom-simptom ini perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. “Rawatan dan diagnosis awal boleh mencegah penyakit tersebut menyerang sekali gus menyelamatkan nyawa mereka.
“Terdapat banyak cara untuk mengurangkan peluang-peluang mendapat penyakit jantung. Antaranya, mengawal tekanan darah, selalu bersenam, berhenti merokok, jalankan pemeriksaan kencing manis, periksa tahap kolesterol dan banyak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20140311/kn_01/Peka-dengan-perubahan-kesihatan#ixzz39TogQe6n © Utusan Melayu (M) Bhd 

Supplement wanita Shaklee
Set Kesihatan Wanita.
Klik pada gambar untuk beli secara online.

Khusus untuk wanita, Shaklee datangkan Set Kesihatan Wanita (Women’s Health Set). Set ini memastikan kesihatan secara menyeluruh, merangkumi keseimbangan hormon, kesihatan jantung, gigi dan tulang.

Nikmati manfaat omega-6 dalam kestabilan hormon, yang boleh mengurangkan senggugut, PMS, simptom-simptom menopos, dan juga meroyan selepas melahirkan. Ada pengguna yang ambil untuk stabilkan hormon, tetapi dapat kulit lebih lembut dan rambut yang lebih kuat. Itulah “side effect” mereka yang dah amalkan GLA Complex.

Omega-3 pula yang minyaknya terpilih dari ikan laut dalam, sangat bermanfaat untuk kuatkan daya ingatan, menjaga jantung dan juga salur darah. “Side effect” omega-3 ni pula boleh dapat perut bebas buncit dan juga kulit lebih licin. Ingat omega-3, ingat OmegaGuard!

Akhir sekali, kalsium. Sangat penting untuk elakkan osteoporosis. Jisim tulang bagi wanita akan semakin menurun apabila wanita mencecah umur 25 tahun. Disarankan ambil 1000mg kalsium sehari untuk elakkan tulang rapuh dan gigi reput. Kalsium boleh didapati dari makanan harian seperti susu dan sayuran hijau. OsteMatrix, bukan sekadar kalsium, diperkaya dengan vitamin D dan magnesium untuk badan menyerap kalsium dengan optimum.

Nah wanita, hargai kesihatan dan kecantikan dirimu dengan Set Kesihatan Wanita hari ini!

Psst, nak dapatkan free Shaklee membership? Pakat dengan adik beradik atau kawan-kawan wanita anda, beli TIGA SET sekaligus dan anda layak dapat FREE SHAKLEE MEMBERSHIP! Terus dapat beli dengan harga member. Best? Memanglah best!

Nota: GLA Complex tidak sesuai diambil oleh wanita hamil.

Boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan free consultation.
Ima Sulaiman
SMS/WhatsApp 016.660.5816
ima367@gmail.com

Promo Ogos 2014 : GLA COMPLEX

Promo bulan ni.. GLA Complex buy 6 free 1 exclusive untuk ahli Shaklee!

Wow promo GLA Complex datang lagi! Mereka yang dah grab promo ni tahun lepas, mesti suka effect yang GLA ni bagi, kan kan kan?

Kaum wanita memang suka supplement yang boleh bagi cantik dan sihat, tapi supplement ni bukan untuk wanita je, orang lelaki pun boleh dapat manfaat juga tau.

Daftar sebagai ahli Shaklee (RM65 seumur hidup) untuk nikmati promo ni!

Tempoh promosi : 1 hingga 31 Ogos 2014

Ima
Call/SMS/WhatsApp 016.660.5816
Kajang/Bangi/Ikram

Posted via Blogaway

Seronoknya berpantang!

Alhamdulillah semalam dapat anak buah baru. Sepupu belah suami selamat melahirkan seorang puteri pagi tadi secara cesarean. Tak sabarnya nak jumpa!
Mulalah terkenang masa berpantang denga Darrell setahun yang lepas. Kira kejutan jugalah kan sebab tak pernah ada pengalaman melahirkan. Kita fokus pada yang gembira aje, yang sedih simpan dalam peti. Hihihi. Aku paling suka time makan. Aku takde pun mintak special request ke apa. Apa yang diberi, aku telan ajelah. Aku pun bukan jenis suka makan cili sangat, jadinya makanan masa berpantang takdelah terlalu derita bagiku. Hahaha.
Lagi satu yang aku suka masa berpantang adalah pakai bengkung. Guna yg kain panjang tu. Mula-mula tak suka sangat pakai, tapi bila dah pandai ikat sendiri, ok lah. Memula tu gatal kan malas nak pakai segala, tapi rasa cam longgar je kat perut. Pakai bengkung baru sedap rasa perut. Sampai habis pantang jugaklah aku gigih pakai bengkung. Best 🙂
Masa berpantang aku ambil jamu dan supplement Shaklee. Aik? Boleh ke ambik sekali? Boleh je. Supplement Shaklee pun dari tumbuh-tumbuhan, sama je macam jamu. Cuma jarakkan waktu pengambilan. Sebelum sarapan dah minum jamu, sejam lepas tu bolehlah ambil supplement. Takde yang susah bila dah tahu, kan?
Apa supplement yang sesuai diambil semasa berpantang?
Ni aku cerita satu persatu supplement yang sesuai diambil untuk menghadapi tempoh berpantang.
1. VITA-LEA IRON FORMULA (120 BIJI)
Multivitamin dan multimineral, memberi tenaga dan melengkapkan nutrien harian si ibu. Menyusukan anak banyak nak guna tenaga tau. Vita-Lea dapat membantu mengatasi keletihan lepas bersalin dan jaga anak.
2. B-COMPLEX (120 BIJI)
Fungsi B-complex ni adalah untuk tukarkan makanan kepada tenaga. Ia juga bagus untuk kestabilan mood ibu berpantang. Ibu berpantang kena sentiasa tenang, nak menyusukan anak kena tenang untuk susu keluar dengan lancar.
3. SUSTAINED RELEASE VITA-C (180 BIJI), CHEWABLE VITA-C (90 BIJI)
Vitamin C penting untuk sistem imun ibu dan anak. Ia juga bagus untuk pemulihan luka dan pertumbuhan sel baru untuk ibu.
4. OSTEMATRIX (120 BIJI)
Ini dia, supplement favourite sejak mengandung lagi. Ianya bukan sekadar kalsium, diperkaya dengan vitamin D dan magnesium. Kesannya, memang lancar nak buang air besar. Penyelesaian untuk sembelit ketika berpantang. Ditanggung beres!
5. ENERGIZED SOY PROTEIN (850g)
Nama ringkasnya ESP. Terkenal sebagai sumber protein non-GMO, bagus untuk pertumbuhan sel baru ibu, dan milk booster. Quick fix jika ibu lapar selepas menyusukan baby.
6. ZINC COMPLEX (120 BIJI)
Selalu dengar kalau baby suka sembur airliur, nanti rambut ibu gugur, kan? Elakkan rambut gugur tak tentu hala dengan Zinc. Zinc juga bagus untuk penyembuhan luka dalaman.
7. GLA COMPLEX (60 BIJI)
Mood tak menentu sejak bersalin? Stress nak sesuaikan diri dengan suasana serba baru? GLA boleh membantu regulate hormon, untuk mood yang lebih stabil dan lebih tenang. GLA juga boleh mengawal diabetes jika ada.
8. OMEGAGUARD (90 BIJI)
OmegaGuard mampu memanaskan badan ibu, disamping memastikan kelancaran susu dan susu kaya dengan DHA! OmegaGuard juga bantu ibu ramping lebih cepat, sebab bantu bakar lemak. Oh banyaknya fungsi!
Banyaknya supplement! Tak mahal ke? Jangan risau, aku boleh bagi cadangan yang sesuai dengan bajet. Nak set asas, pertengahan atau premium. Semua boleh dirunding.
Boleh hubungi Ima di
SMS/WhatsApp +60166605816
E-mail ima367@gmail.com
Free consultation, tips dan cara pengambilan supplement khusus untuk customers Ima.
P/S: Rindunya nak berpantang lagi! 🙂