Muka berseri sewaktu hamil

Hamil dan bermuka pucat macam vampire?

Salam semua 🙂

Hari ni officemate tegur, “Eh Ima, kenapa muka you nampak pucat hari ni? Tengok perut sikit.” Apa kaitan tengok perut dengan muka pucat pun tak tau lah hahahaha. 

Perut makin ke depan, tapi muka makin pucat? Kasihan ibu mengandung ini. Hihihi.

Aku ni memang jenis tak suka pakai make up. Secalit bedak pun tak kuasa nak ku oleskan ke pipi gebuku ini. Time consuming for me. Allah beri rezeki terlewat bersiap nak ke kerja hari ni. Vitamins semua dalam beg balik kampung lagi. Malam tadi baru touchdown Kajang dari Melaka. Kelam-kabut punya pasal, semua pun kat rumah. Hati semangat waja nak mengajar, tapi badan lemau light-light. Pace kita ikut semampu kita ajelah ye.

Sebenarnya, antara sebab aku nampak pucat hari ni adalah sebab aku tak ambil multivitamin kegemaran aku pagi ni : Vita-Lea Iron Formula. Biasanya waktu pagi lepas sarapan, ambil dua biji Vita-Lea untuk tenaga tambahan. Pulaknya hari Isnin adalah hari aku ada kelas penuh. Pagi aje lab dah 3 jam. Petang ada kelas 2 jam. Habis kelas, melepek terus.

Kalau korang pun spesis tak suka pakai make up macam aku, pastikan makan makanan seimbang, minum banyak air, dan ambil vitamin yang boleh tampung kekurangan nutrisi dari pemakanan. Pilihan aku setiap hari, mestilah Vita-Lea Iron Formula daripada Shaklee.
Tips untuk bermekap untuk naikkan seri wajah >> http://pama.karangkraf.com/s-j/wajah-pucat-ketika-hamil-1.33472

p/s: Jangan sampai orang confused antara vampire dengan muka pucat korang ye….

Nutritional info of Vita-Lea

p/s lagi : Nak tau tak macam mana nak dapatkan Vita-Lea Iron Formula dengan PERCUMA? WhatsApp Ima kat +60166605816 untuk info lanjut. Tertakluk kepada terma dan syarat. Cepat, sebelum promosi habis!

Tips Ibu Mengandung
Tips untuk ibu mengandung 🙂

Advertisements

Kenangan sahur 2 Ramadhan 1436

Salam Ramadhan 1436H 🙂

Kami suami isteri memang sepakat masak sahur sebelum masuk tidur. Masak memasak yang hebat-hebat ni memang tugas suami, sebab dia yang lagi banyak selera dari isteri hihihi. Suami teringin nak makan sambal, jadinya menyambal lah malam tadi.

Dah siap masak segala (goreng ayam, buat sambal, masak nasi), lapar la pulak. Makan aje dulu sebelum tidur. Aku pun lapar gak. Semalam berbuka, suami buat mi bodo. Apa tu mi bodo? Next time lah cerita hehehe. Aku makan mi bodo, suami makan nasi. Maka kami pun masuk tidur.

bzzz bzzz bzzz bzzz bunyi vibrate tepon aku. MasyaAllah, 5.30am! Melompat terus dari katil. Ke mana pergi alarm berderet-deret dari jam 4 pagi? Terus kejut suami, nak sahur tak? Dah 5.30 ni?

Time tu jugak la Darrell pun terjaga nak susu. Kami berdua dah kat dapur, mencekik apa yang mampu hahaha. Kurma (bukan masak kurma) yang kami terjah dulu. Aku ambik 3 biji kurma, tuang air sejuk kosong dalam shaker, tambah 3 sudu ESP, rembat botol Vita-Lea dan SR Vita-C, bawak naik atas sebab Darrell dah nangis nak susu.

Sambil telan kurma, sambil buat susu Darrell. Cas cus cas, siap. Masa awal sampai bilik, pujuk Darrell sambil goncang ESP. Dia ingatkan mak dia dah siapkan buat susu dia. Hahahaha ampun nak! So, minumlah kami bersama dalam bilik yang suram-suram maya. Habis makan kurma, aku makan 2 biji Vita-Lea dan sebiji SR Vita-C, sambil berdoa sekuat hati Allah beri kekuatan berpuasa hari ni.

Habis je telan apa yang patut, azan pun berkumandang. Alhamdulillah Allah beri rezeki untuk bersahur hari ini 🙂

Alhamdulillah juga masih kuat jiwa dan raga untuk teruskan berpuasa. Tazzabar nak berbuka!

4 supplement promosi untuk Februari 2015

Promo Februari 2015
Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum semua 😀

Bulan ni sekali 4 Shaklee bagi promo. Vita-Lea Iron Formula, OsteMatrix, Advanced Joint Health Tablet dan Vita-Lea for Children.

Promo untuk Vita-Lea for Children pun dilanjutkan lagi dari bulan lepas, mesti sebab sambutan hangat kan. Sesuai untuk anak-anak yang sedang membesar, untuk pastikan diorang dapat khasiat dan nutrient yang secukupnya. Perisa anggur asli, tanpa pewarna dan pemanis tiruan.

Sering lesu dan tak bermaya? Mungkin anda kekurangan nutrisi penting dalam badan. Vita-Lea Iron Formula bekalkan 28 jenia vitamin dan mineral untuk menampung keperluan badan, supaya kekal aktif dan ceria. Rasa multivitamin tak penting? Fikir semula…

OsteMatrix, supplement kegemaran saya! Minimum mesti ambil 1 set untuk stok sendiri setiap kali ada promo OsteMatrix. WAJIB BORONG untuk yang selalu rasa lenguh-lenguh, ibu hamil untuk elak simpul biawak, remaja yang belum baligh tapi nak tinggi dan juga yang ada masalah tulang dan gigi. Calcium yang datang dengan vitamin D dan magnesium ini adalah untuk anda!

Advanced Joint Health Tablet, biasa dipanggil AJHT. Mereka yang alami sakit-sakit sendi memang sangat suka supplement ni. Lebih lagi bagi yang kusyen sendi dah haus, memang digalakkan sangat ambil AJHT untuk pulihkan kembali kusyen sendi atau tulang rawan antara sendi tu.

Nak grab offer ni? Contact Ima cepat! Ima akan cadangkan set terbaik untuk concern anda, serta jadual pengambilan supplement dan tips berkaitan eksklusif untuk anda!

Ima Sulaiman
Supervisor February 2015
Call/WhatsApp +60166605816
E-mail ima367@gmail.com

Nak gemuk, tak nak kurus!

Salam dan hai untuk semua 🙂

Ima memang kurus. Sentiasa cari jalan nak dapatkan berat ideal. Ni aku kongsi tentang cara-cara nak tambah berat, diambil dari page FB Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pemakanan untuk mereka yang Kekurangan Berat Badan

Apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan berat badan ?

Kurang berat badan berlaku apabila Indeks Jisim Tubuh (BMI) mengikut umur (BMI -untuk-umur) anda berada di bawah garis 5 persentil.
Anda mungkin sihat tetapi anda mempunyai kadar metabolisma yang tinggi.

Anda mungkin mengalami kekurangan berat badan kerana masalah gangguan pemakanan (“anorexia/bulimia”) atau masalah perubatan yang berkaitan (masalah tiroid).

Bagaimana hendak menaikkan berat badan?

Dapatkan nasihat daripada doktor anda untuk memastikan bahawa anda tiada mengalami masalah perubatan yang berkaitan. Jika anda tiada mengalami masalah perubatan yang berkaitan, berat badan boleh ditingkatkan dengan :

~Meningkatkan pengambilan makanan untuk meningkatkan kalori.

~Jika anda seorang yang tidak makan dalam jumlah yang banyak, anda
boleh makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap.

~Cuba makan enam kali sehari (waktu makan utama dan snek) seperti makan sarapan, minum pagi, makan tengah hari, minum petang, makan malam dan minum malam (“supper”).

~Snek untuk minum pagi, minum petang dan minum malam perlulah sihat dan berkhasiat.

~Pilih makanan yang mempunyai kandungan protein dan kalori yang tinggi. Makan makanan yang sihat dan seimbang.

~Selalu bersenam. Senaman boleh meningkatkan selera anda.
Dapatkan waktu tidur yang cukup. Badan anda akan menyimpan kalori pada waktu anda tidur.

~Dapatkan nasihat Doktor atau Pakar Pemakanan atau Pegawai Dietetik jika anda ingin mengambil diet tinggi protein atau makanan tambahan (“supplements”) untuk meningkatkan berat badan anda.

Oleh ;Noor Safiza bt. Mohd Nordin

Turut dikongsikan dalam page FB KKM adalah contoh jadual makan untuk tambah berat.

Contoh jadual pemakanan untuk tambahkan berat badan.

Walaupun nak tambah berat tu senang bagi sesetengah orang, bagi orang kurus biasanya tidak begitu mudah. Contoh paling senang, aku lah. Tak berapa minat nak makan, dan kurang gemar makan makanan yang menggemukkan dalam kuantiti yang banyak. Hasilnya, masih kerempeng. Hahahaha. Dari cadangan KKM pun, dia suruh makan secara kerap, dan dalam senarai ni, takde pun dia suruh makan makanan yang kita tahu menggemukkan. Semuanya makanan sihat, sebab kita nak tambah berat secara sihat!

Aku dapatkan bantuan makanan tambahan daripada Shaklee. Paling suka dengan B-Complex, sebab ia bantu badan untuk reset metabolisma. Jadi, taklah cepat sangat badan ni bakar semua benda jadi tenaga, kan. ESP dan Meal Shakes tolong tambahkan protein dan kalori dalam diet harian. Vita-Lea pula untuk cukupkan nutrient yang selama ini kurang dalam badan.

Nak lebih konsultasi tentang tambah berat badan? Contact Ima melalui call atau WhatsApp 016.660.5816 atau boleh juga e-mail di ima367@gmail.com .

Tambahkan berat secara sihat!

Salam sayang,
Ima Sulaiman
SID 882520

Tips untuk naikkan berat badan

Ada nak kuruskan badan. 
Ada yang nak gemukkan badan, macam aku ni lah. 

Kunci untuk gemukkan badan adalah makan lebih banyak kalori.
Untuk orang yang susah nak makan, mesti rasa susah dengan cadangan ni.
Dah makan 3 meal sehari pun dah susah, inikan pula nak makan lebih-lebih. haha.

Tips untuk naikkan berat badan adalah pilih makanan yang tinggi kalori.
Kuantiti yang sikit pun dah tinggi kalori, jadi senanglah nak capai target kalori harian.
Ni antara makanan yang tinggi kalori untuk diamalkan.

  • Sesame Butter (Tahini) 595 calories per 100 gram serving, 167 calories per ounce (28 grams)
  • Whole Wheat Crackers  443 calories per 100 gram serving 416 calories per cup (ground) (94 grams)
  • Raisins 299 calories per 100 gram serving  78 calories in 50 raisins (26 grams)
  • Dates 282 calories per 100 gram serving 20 calories in one date (7 grams)
  • Whole Wheat Bread 266 calories per 100 gram serving 133 calories in 2 slices (50 grams)
  • Dried Apricots 241 calories per 100 gram serving  10 calories in one dried apricot (4 grams)
  • Coconut Milk 230 calories per 100 gram serving 1104 calories in 2 cups (480 grams)
  • Avocados 160 calories per 100 gram serving  322 calories in an average avocado (201 grams)
  • Brown Rice (Cooked) 111 calories per 100 gram serving 432 calories in 2 cups (390 grams)
  • Oatmeal / Oats (Cooked) 71 calories per 100 gram serving 332 calories in 2 cups (468 grams)

Ni pula tips untuk yang sungguh-sungguh nak naikkan berat badan

  • Add high calorie foods to existing dishes – Nuts, seeds, and dried fruit make a great addition to salads, rices dishes, pasta dishes, etc…
  • Add healthy fats and oils to existing dishes – Add olive oil, peanut oil, or safflower oil to as many foods as possible. I.E.: rice, sandwhiches, salads…
  • Increase portion sizes – Create larger meals of calorie dense foods like rice, mashed potatoes, and pasta.
  • Drink Calories – Drinks are an easy way to intake calories on the go. Drink juice, soy milk, milk, smoothies, and other healthy high calorie beverages.
  • Do Muscle Building (Anarobic) Exercizes – Muscle building exercizes increase appetite and also increase weight as your body builds muscle. This is especially true when combined with high protein foods like nuts, peanut butter, fish, or beans.
  • Track your progress and set goals – Setting goals and targets is important to any achievement. Set healthy weight gain targets each month. No more than 10lbs (~5kg) a month is reasonable. Keep track of your weight gain in regards to the Body Mass Index (BMI) and be sure you do not go over into an unhealthy weight range.

Shaklee juga ada supplement yang membantu dalam usaha menambah berat badan.

 #SetTambahBerat
Klik kat gambar untuk order

1. B-Complex : Membantu badan untuk reset metabolisme.
2. Vita-Lea : Multivitamin dan multimineral yang menampung kelompongan nutrien dalam badan
3. Meal Shakes dan ESP : Menambahkan kalori harian dalam bentuk shake berperisa vanilla.

Harga untuk satu set adalah RM406.25
Nak harga lebih murah?
Jadilah member Shaklee!

Ima Sulaiman
SID 882520
Call / SMS / WhatsApp / Viber untuk pertanyaan dan order di 016-660-5816

Seronoknya berpantang!

Alhamdulillah semalam dapat anak buah baru. Sepupu belah suami selamat melahirkan seorang puteri pagi tadi secara cesarean. Tak sabarnya nak jumpa!
Mulalah terkenang masa berpantang denga Darrell setahun yang lepas. Kira kejutan jugalah kan sebab tak pernah ada pengalaman melahirkan. Kita fokus pada yang gembira aje, yang sedih simpan dalam peti. Hihihi. Aku paling suka time makan. Aku takde pun mintak special request ke apa. Apa yang diberi, aku telan ajelah. Aku pun bukan jenis suka makan cili sangat, jadinya makanan masa berpantang takdelah terlalu derita bagiku. Hahaha.
Lagi satu yang aku suka masa berpantang adalah pakai bengkung. Guna yg kain panjang tu. Mula-mula tak suka sangat pakai, tapi bila dah pandai ikat sendiri, ok lah. Memula tu gatal kan malas nak pakai segala, tapi rasa cam longgar je kat perut. Pakai bengkung baru sedap rasa perut. Sampai habis pantang jugaklah aku gigih pakai bengkung. Best 🙂
Masa berpantang aku ambil jamu dan supplement Shaklee. Aik? Boleh ke ambik sekali? Boleh je. Supplement Shaklee pun dari tumbuh-tumbuhan, sama je macam jamu. Cuma jarakkan waktu pengambilan. Sebelum sarapan dah minum jamu, sejam lepas tu bolehlah ambil supplement. Takde yang susah bila dah tahu, kan?
Apa supplement yang sesuai diambil semasa berpantang?
Ni aku cerita satu persatu supplement yang sesuai diambil untuk menghadapi tempoh berpantang.
1. VITA-LEA IRON FORMULA (120 BIJI)
Multivitamin dan multimineral, memberi tenaga dan melengkapkan nutrien harian si ibu. Menyusukan anak banyak nak guna tenaga tau. Vita-Lea dapat membantu mengatasi keletihan lepas bersalin dan jaga anak.
2. B-COMPLEX (120 BIJI)
Fungsi B-complex ni adalah untuk tukarkan makanan kepada tenaga. Ia juga bagus untuk kestabilan mood ibu berpantang. Ibu berpantang kena sentiasa tenang, nak menyusukan anak kena tenang untuk susu keluar dengan lancar.
3. SUSTAINED RELEASE VITA-C (180 BIJI), CHEWABLE VITA-C (90 BIJI)
Vitamin C penting untuk sistem imun ibu dan anak. Ia juga bagus untuk pemulihan luka dan pertumbuhan sel baru untuk ibu.
4. OSTEMATRIX (120 BIJI)
Ini dia, supplement favourite sejak mengandung lagi. Ianya bukan sekadar kalsium, diperkaya dengan vitamin D dan magnesium. Kesannya, memang lancar nak buang air besar. Penyelesaian untuk sembelit ketika berpantang. Ditanggung beres!
5. ENERGIZED SOY PROTEIN (850g)
Nama ringkasnya ESP. Terkenal sebagai sumber protein non-GMO, bagus untuk pertumbuhan sel baru ibu, dan milk booster. Quick fix jika ibu lapar selepas menyusukan baby.
6. ZINC COMPLEX (120 BIJI)
Selalu dengar kalau baby suka sembur airliur, nanti rambut ibu gugur, kan? Elakkan rambut gugur tak tentu hala dengan Zinc. Zinc juga bagus untuk penyembuhan luka dalaman.
7. GLA COMPLEX (60 BIJI)
Mood tak menentu sejak bersalin? Stress nak sesuaikan diri dengan suasana serba baru? GLA boleh membantu regulate hormon, untuk mood yang lebih stabil dan lebih tenang. GLA juga boleh mengawal diabetes jika ada.
8. OMEGAGUARD (90 BIJI)
OmegaGuard mampu memanaskan badan ibu, disamping memastikan kelancaran susu dan susu kaya dengan DHA! OmegaGuard juga bantu ibu ramping lebih cepat, sebab bantu bakar lemak. Oh banyaknya fungsi!
Banyaknya supplement! Tak mahal ke? Jangan risau, aku boleh bagi cadangan yang sesuai dengan bajet. Nak set asas, pertengahan atau premium. Semua boleh dirunding.
Boleh hubungi Ima di
SMS/WhatsApp +60166605816
E-mail ima367@gmail.com
Free consultation, tips dan cara pengambilan supplement khusus untuk customers Ima.
P/S: Rindunya nak berpantang lagi! 🙂

Multivitamin memberi tenaga : betul ke bohong?

Dalam multivitamin, ada macam-macam vitamin dan dan mineral dalam sebiji tablet supplement yang kecik tu. Ada orang kata, bila dia ambil multivitamin, dia rasa lebih bertenaga. Takde rasa lemau lesu letih macam biasa. Haa jom tengok apa yang membuatkan mereka rasa bertenaga ni.

Vitamin B12
Ini penyumbang utama untuk rasa bertenaga, sebab ia berfungsi untuk menggalakkan penyerapan makanan, untuk proses sintesis protein dan untuk metabolism karbohidrat.

Vitamin B6
Ia berfungsi lebih kurang seperti B12, di mana enzim ini metabolize karbohidrat, lemak dan protein, dan tukarkannya kepada tenaga.

Vitamin C
Vitamin C memberi tenaga kepada badan secara tidak langsung. Badan kita perlukan vitamin C untuk membantu penyerapan iron, di mana mineral ini berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan juga mengatasi keletihan.

Vitamin D
Ia berfungsi untuk mengsintesis kalsium, di mana ianya sangat penting dalam meningkatkan metabolism dan tenaga. Vitamin D juga membantu otak melepaskan hormon serotonin, yang boleh meningkatkan tenaga dan juga mood.

Vitamin E
Vitamin E terkenal sebagai antioksidan, yang membantu menghantar oksigen ke semua sel dan juga melawan radikal bebas di dalam badan, yang ini juga membantu memberi tenaga sepanjang hari.

Vita-Lea Shaklee mengandungi vitamin yang disebut di atas, dan banyak lagi! Jadi, multivitamin dan multimineral Vita-Lea mampu memberi anda tenaga yang anda perlukan untuk selesaikan tugasan harian anda. Tak perlu lemah longlai lagi, ok? Cuba Vita-Lea hari ni juga!

Dapatkan harga promosi dan jimat RM2X dalam bulan February sahaja. Contact Ima melalui e-mail ima367@gmail.com atau WhatsApp 016.660.5816.

Rujukan: http://www.ehow.com/facts_4827676_vitamins-that-will-give-energy.html#ixzz2sPpiWI6Z

Bagaimana ia bermula…

Aku terjebak dalam kancah supplement Shaklee ni masa aku mengandung 3 bulan. Aku sedar aku memang seorang yang susah nak makan, dan sangat memilih nak makan. Dah tentulah sangat risau jika baby dalam rahim tak dapat nutrient yang secukupnya.

Lantas aku tanya rakan FB masa tu, Puteri Rohayu tentang supplements untuk ibu hamil. Diterangkan ada trial package. Aku tanya pula tentang full package. Harga tambah sikit je dan stok boleh tahan sampai 4 bulan. Terus aje grab yang full package.

Aku ambik Vita-Lea, B-Complex, Sustained Release Vita-C, Ostematrix. Masa pregnant tu mabuk muntah tak yah cerita lah, memang kena aje. Tapi alhamdulillah boleh bertahan. Yang takleh tahan kena kejang kaki atau nama glamernya simpul biawak. Aduhh memang jenuh le kejut suami mintak tolakkan tapak kaki. Bila tanya Puteri, dia suggest ambil Ostematrix sebelum tidur. Alhamdulillah pastu dah tak kena kejang kaki dah.

Sayang anak punya pasal, masuk trimester kedua tambah OmegaGuard, untuk tambah omega-3 dalam diet harian. Bagus untuk perkembangan otak bayi 🙂

Alhamdulillah aku alami pengalaman mengandung yang membahagiakan, dan itulah kisah permulaan aku “diracun” dengan Shaklee 😉

Jadi, apa kisah Shaklee anda?

Ima Sulaiman
SID 882520
ima367@gmail.com
SMS/WhatsApp 016.660.5816

Posted via Blogaway

Posted via Blogaway