#throwback : Majlis Merisik Ima + Duff 16 September 2010

Salam semua.
Alhmdulillah lepas Asar tadi dah selamat merisik untuk adik ipar. Kat Melaka aje jugak. Dalam 20 minit perjalanan je dari rumah Babah. Takyah cerita pasal orang, kita throwback aje majlis merisik kita 5 tahun lalu hik hik hik *gelak miang*
Sebenarnya aku tak ingat pun bila exact tarikh merisik. Mujurlah upload gambar kat FB kan, pastu kat gambar tu pun ada tarikh. Yang aku ingat cuma masa tu hari raya. Raya ke berapa pun aku tak ingat. Hahaha.
Majlis merisik aku more to sesi jejak kasih. Happened to be yang Babah (my FIL) adalah anak buah kepada Cikgu Yassin. Cikgu Yassin ni ada (aku tak ingat lah apa nama connection ini. a little bit complicated tapi bukan negative punya complicated tau. cuma aku yang susah nak digest hahahaha) dengan Aunty Nora. Masa kat US dulu, Abah dan Mama yang uruskan perkahwinan Aunty Nora. Nikah, bersanding semua kat rumah kami masa kat US.
Kesimpulannya, aku dan Duff takde hubungan kekeluargaan (if you guys out there are wondering lah). Dan, tak seperti majlis merisik yang lain, orang-orang tua hanya sembang-sembang aje, takde discuss pasal bila nak wat majlis bertunang and what not. Katanya biar anak-anak discuss. Untunglaaa….
Sebab dalam suasana hari raya, kami pun happy happy makan kuih raya ajelah. Best best best. Boleh pulak dalam perjalanan balik dari merisik tadi, diorang pun throwback pasal majlis merisik kami. 
“Dulu Ima siap sarung cincin,kan?”
“Dah Mak Wek (nenek pada Duff) dok panggil KakMa nak sarung cincin, KakMa bagi je lah tangan”
“Hahahahaha gelojoh nak cincin!”
“Dah orang nak bagi, amik ajelah hihihihi”
Mak Wek (duduk) dan Arwah Nenek Dinah

cincin_belah_rotan
Cincin merisik. Belah rotan.
Satu yang aku baru tahu adalah tentang cara cincin merisik ini di hiaskan. Kotak cincin ni diletak atas kain saputangan putih. Bawah sapu tangan tu diletak gula batu yang diletakkan dalam mangkuk. So sweet kan ada gula batu bagai. Apa simboliknya aku pun tak tau. Tapi mengenangkan gula batu, teringat pula kat lengkong. Yummm sedapppp…

Almost 5 years ago majlis ni berlangsung. Alhamdulillah sedang menunggu cahaya mata kedua sekarang.

p/s: Rindu nenek…

Advertisements

7 thoughts on “#throwback : Majlis Merisik Ima + Duff 16 September 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s