The road to financial and time freedom STARTS HERE

Salam semua 😀

Weekend dah habis, Isnin datang kembali! Aku suka hari Isnin, sentiasa rasa ada peluang baru yang aku boleh grab, sentiasa ada ruang untuk aku terus perbaiki diri aku. Final week bulan Ogos, macam-macam kena buat sebelum 31 haribulan, life wise dan juga business wise.

Life wise:

  1. Ahad ni birthday aku! Yang  ke-33. Aku dah get over dah feeling old, sebab aku tahu aku sentiasa nampak lebih muda dari suamiku. Ahaks!
  2. Suami aku ada roadshow kat One Utama hari Ahad ni! Yeay for not able to dating-dating on my birthday sobz sobz.
  3. 31 August 2015, adik ipar aku nak bertunang. Dah lama kami tak balik Melaka sebab bulan ni suamiku asyik asyik asyik dapat jadual kena bertugas on weekend. Alhamdulillah tapi sedih tapi bersyukurlah ada kerja, kan? 🙂

Business wise pulak, kena terus-menerus sibukkan diri dengan strategi-strategi pemasaran yang telah dipelajari. Tu dia, ayat trial SPM.  Memang aku berbisnes ni secara part time, tapi masih perlu pengorbanan masa untuk masa depan yang lebih gemilang. It is not all about the money, it is about the time to be spent with my loved ones in the future. Aku kena berkorban masa dan tenaga muda aku sekarang, untuk kesenangan keluarga dan anak-anak di masa hadapan.

Mentor aku share dalam group kami, tentang statistik orang yang berumur 65 tahun ke atas. Daripada slide itu, pecahan yang ada:

  • 54% dah takde duit dan mengharapkan orang lain
  • 36% sudah meninggal dunia
  • 5% masih bekerja
  • 4% ada sumber kewangan yang mencukupi
  • 1% kaya

Bila reflect dengan lifestyle aku sekarang, aku akan masuk peratusan yang mana satu? Of course aku tak nak “masih bekerja”. Kalau aku dah meninggal pun, tak nak lah meninggal sebab sakit yang kronik. Nak masuk 5% yang akhir tu ultimate goal. Ada sumber kewangan yang mencukupi DAN kaya. Titik.

Nak capai semua tu, bukan kena tunggu dah lepas pencen. Kena mula SEKARANG! Cari peluang untuk kembangkan bakat, cari peluang tambah ilmu, cari peluang untuk tambah nilai dan bantu orang lain. Istiqamah dalam kerja makan gaji, juga dalam side business.

FB_IMG_1440371691321

Mahu mulakan bisnes secara online mahupun offline secara part time? Sayalah orang yang anda cari 🙂

Hubungi Ima secara

WhatsApp : +6016-660-5816

E-mail : ima367@gmail.com

Hubungi saya dan saya akan beritahu pelan pemasaran dan juga bagaimana Shaklee memberi anda ganjaran atas usaha anda berniaga.

Hingga bertemu lagi. Salam sayang,

Ima Sulaiman

Advertisements

Sihat sebelum sakit

Salam semua.

Masih mood raya, kan? Aku pun sama. Duduk je kat office sejak Rabu, tapi hati tertinggal kat kampung. Teringat balang kuih raya berisi kuih tat dan kerepek-kerepek kegemaran, bertukar-tukar cerita terkini dan yang akan berulang setiap kali raya. Oh seronoknya….

Dalam pada raya ni, ramai pula yang cari peluang untuk tambah duit. Anak-anak tambah duit dengan terima duit raya. Mak Bapak pula camne? Diorang boleh juga “tarik duit” dengan berkongsi cerita dan pengalaman sendiri. Masa berziarah ni lah paling sesuai untuk bertanya khabar dan juga berkongsi kisah.

Antara topik yang hangat diperbualkan adalah topik kesihatan. Baru je jatuh sakit, bile check tau tau aje dah cancer stage 4. Innalillah. Tak termasuk yang sakit-sakit “biasa” seperti kencing manis, sakit jantung, darah tinggi.

Raya baru ini kami sekeluarga juga berkesempatan ziarah saudara belah suami yang diserang stroke. Anak yang bongsu pula sedang alami jantung berlubang. Baru beberapa bulan usianya. Semoga segera sembuh kedua bapa dan anak. Bagi kita yang sihat, hendaklah berjaga-jaga dengan pemakanan dan aktiviti harian. Ambil iktibar dari cerita-cerita di sekeliling kita, buat yang terbaik untuk keluarga. Bukan sahaja dari segi kesihatan, kewangan pun perlu dijaga.

Zaman sekarang, satu income untuk satu keluarga hampir mustahil. Boleh hidup, tapi cukup-cukup sahaja. Mungkin juga terpaksa ikut saranan penasihat kewangan dengan tidak balik beraya juga. Masa macam inilah, side income sangat membantu. Bukan untuk hidup bermewah-mewahan, tapi untuk bantu orang lain juga. Seperti side bisnes yang aku buat, seolah-olah serampang dua mata. Memberi manfaat kesihatan kepada orang, juga boleh dijadikan side income business. Win-win situation for distributor and customer.

Apa yang perlu dibuat? Hanya berkongsi kisah. Tidak memaksa orang untuk membeli. Kita sendiri guna dan rasa perbezaannya, kita kongsi kisah itu dengan orang lain. Orang terima, alhamdulillah. Orang tak terima, alhamdulillah juga, kita tak rugi apa-apa. Repeat.

Harapan aku adalah semua orang yang aku kenal akan sentiasa sihat. Aamiin.

Nak mulakan side income anda? Hubungi Ima melalui WhatsApp +60166605816 atau e-mail kepada ima367@gmail.com dan saya akan hantarkan proposal bisnes Shaklee kepada anda.

Dapat duit raya sebelum raya, yeay!

Salam semua!
Alhamdulillah sempat sampai 27 Ramadhan dengan sihat. Alhamdulillah hari ni dapat duit raya daripada Shaklee! Duit raya? Ya, duit raya. Sebab masuk sebelum raya, kita panggil duit raya lah. Bulan-bulan lain takde raya, so kita panggil bonus bulanan ajelah. Hehehehe.
Setiap bulan dengan izin Allah, tanpa gagal, para pengusaha bisnes Shaklee akan dapat cash bonus daripada Shaklee pada 14 haribulan. Kalau yang buat bisnes secara part time, kami panggil bonus. Kalau yang berbisnes secara full time, itulah gaji bulan itu, kan? Manisnya bagi yang buat bisnes ni secara part time, hujung bulan dapat gaji kerja tetap, tengah bulan pula dapat bonus. Secara tak langsung kalau tengah sesak tu, memanglah lega kan.
Namun, untuk dapat duit yang buat kita rasa seronok ni, seperti kata pepatah, yang bulat tak datang bergolek, yang pipih tak datang melayang. Mana boleh duduk goyang kaki pasang aircond 16 darjah celcius tapi duit masuk kepuk-kepuk, kan? Mestilah ada usaha-usaha ke arah kejayaan yang mesti dibuat. Usaha-usaha ini pun biasanya melibatkan pembangunan rohani, skill dan juga komunikasi. Semua kena sama rata, sama kuat, sama berusaha. Barulah terasa manisnya pengorbanan 🙂
Nak tau tak, dengan Shaklee, bukan takat untung runcit je yang boleh dapat. Bisnes yang dapat untung runcit biasanya macam kalau kita beli shawl kat Jalan TAR tu kan, sehelai RM10, tapi biasanya harga borong adalah RM2.50 sehelai. Jadi, untung runcit adalah RM7.50. Jual lagi banyak, dapatlah lagi banyak untung.
Sumber RM RM RM dengan Shaklee bukan setakat untung runcit, tapi ada lagi 5 cabang RM. Ini senarai sumber RM yang boleh didapati dalam bisnes Shaklee
  1. Retail Profit
  2. Personal Bonus
  3. Net Personal Bonus
  4. Leadership Bonus
  5. Car Subsidy Program
  6. Incentive Bonus
Sekali dah menjerumuskan diri dalam bisnes ni, mestilah kena grab semua cabang RM ni, kan? Untuk yang baru mula bisnes, paling tidak pun akan grab nombor 1 dan 2. Tapi ada aje yang dapat nombor 1, 2 dan 3 dalam bulan pertama berbisnes. Bila kita hendak, semua pun boleh jadi. I AM POSSIBLE!

Sepanjang May hingga Oktober 2015, Shaklee tawarkan YES (Young Entrepreneur System) yang membolehkan mereka yang baru join nak buat bisnes dalam tempoh 6 bulan ni boleh dapat side income yang ditambah dengan pelbagai insentif dan matching bonus yang lumayan. Juga disediakan business plan yang mudah diikuti, semuanya terpulang berapa RM yang kita nak pada tengah bulan depan.

Berminat nak dapatkan side income dengan modal permulaan yang rendah? Contact Ima melalui WhatsApp +60166605816 atau email saya di ima367@gmail.com untuk set appointment. Raya ni pun boleh jumpa, insyaAllah. 
Saya dapat business leaders BARU hari ini!
Ima Sulaiman

3 langkah untuk buat Bisnes Shaklee

Salam ceria untuk semua!

Hari ni Ima nak share, macam mana kami buat bisnes Shaklee ni.

Apa-apa pun, nak mula setiap bisnes, mesti orang tanya, “Berapa modal?” Ada dua cara dengan Shaklee ni.

1 – Bayar yuran keahlian Shaklee RM65. Tambahan RM10 (RM20 untuk Sabah dan Sarawak) untuk kos pos. Shaklee berikan Business Kit untuk setiap keahlian.

2 – Beli produk Shaklee bernilai RM650 (dengan 200UV), dan dapat keahlian secara PERCUMA. Juga akan dapat Business Kit seperti gambar atas tu.

Mudah aje, kan? OK, dah register. So, what’s next? Apa yang kena buat? Buat iklan? Buat blog? Cakap dengan orang? Macam mana?

Jemput tonton video ni untuk dapatkan general idea untuk buat bisnes Shaklee ni.

Secara asasnya, ia berpegang pada 3 kunci: Use, Share, Build.

Kunci #1 : USE
Tak kenal, maka tak cinta. Nak cinta, kenalah guna produk Shaklee dulu. Biasanya, orang akan jatuh cinta dengan kesan penggunaan produk Shaklee. Cinta pertama aku adalah OsteMatrix masa mengandungkan Darrell, sebab selalu kena simpul biawak. Lepas amalkan 4 biji OsteMatrix sebelum tidur, dengan izin Allah, Alhamdulillah dah takde kena simpul biawak tu sampailah bersalin. Sampai sekarang masih ambil OsteMatrix sebab boleh elakkan sembelit dan juga tidur lena yang berkualiti. Like like like!

Kunci #2 : SHARE
Dah rasa sendiri effect lepas guna product Shaklee, kongsikan dengan orang lain! Sembang dengan family, kawan-kawan, sedara-mara apa yang korang rasa lepas gunakan product tu. 80% orang cenderung percaya apa yang dikongsikan oleh teman rapat dan keluarga sendiri (statistik Ima, 2014). Bila percaya, lebih mudah orang mencuba, membeli dan seterusnya jadi pelanggan tetap dan juga business partner!

Kunci #3 : BUILD
Nak bisnes Shaklee berkembang, kenalah bina network untuk reach lebih ramai orang yang perlukan manfaat Shaklee, sama ada product mahupun bisnes. Repeat the same steps, number 1, 2 and 3, and with the right people who also wants to be a leader like you, you are on your way building your own business empire.

Dah tiada rahsia untuk buat bisnes ni. Antara buat dengan tidak je. Jom join #TeamIMA dan Ima akan kongsikan lebih banyak tips dan juga personal guidance untuk “kerjakan” bisnes ni.

Your Shaklee Business partner,
Ima Sulaiman
Call/SMS/WhatsApp 016.660.5816
E-mail ima367@gmail.com

Bisnes online modal rendah hanya dengan Shaklee

Good news for bloggers!
Suka tulis blog?
Nak jana duit dengan blog?
Shaklee is the perfect online business for you!
Business tool paling baru, eSell, boleh embed link kat blogpost untuk direct kepada shopping cart Shaklee.  Sangat mudah!
Modal RM75 sahaja seumur hidup, usaha yang berterusan dan hati yang cekal kena ada. Setiap 14 haribulan boleh dapat cash bonus insyaAllah.
Apa yang Shaklee boleh bagi kalau aku buat bisnes Shaklee ni?
3C dengan Bisnes Shaklee
Cash, Car, Conventions
Cash – ni yang ramai dok cakap bonus tiap bulan, tentang cash ni lah. Yang biasa kita tau, mesti untung runcit dan komisyen jual barang, kan? Tapi ada lagi 4 cabang untuk sumber cash ni. Semua bergantung pada rank dan UV yg dapat setiap bulan.
Car – yang ni diberi dalam bentuk cash, bila dapat kumpul UV tertentu.
Conventions – ada national dan global convention, dan juga umrah. Ini bergantung pada point terkumpul setiap bulan bila dah naik rank dan effective rank.
Nak grab all these offers? Mestilah NAK!!!
Join #TeamIMA hari ni untuk mulakan langkah pertama sebagai usahawan Shaklee.
Hubungi saya untuk bincang lebih lanjut dalam merealisasikan impian anda berbisnes.
Leader #TeamIMA
Ima Sulaiman
ima367@gmail.com
016.660.5816

Posted via Blogaway