Tips untuk naikkan berat badan

Ada nak kuruskan badan. 
Ada yang nak gemukkan badan, macam aku ni lah. 

Kunci untuk gemukkan badan adalah makan lebih banyak kalori.
Untuk orang yang susah nak makan, mesti rasa susah dengan cadangan ni.
Dah makan 3 meal sehari pun dah susah, inikan pula nak makan lebih-lebih. haha.

Tips untuk naikkan berat badan adalah pilih makanan yang tinggi kalori.
Kuantiti yang sikit pun dah tinggi kalori, jadi senanglah nak capai target kalori harian.
Ni antara makanan yang tinggi kalori untuk diamalkan.

  • Sesame Butter (Tahini) 595 calories per 100 gram serving, 167 calories per ounce (28 grams)
  • Whole Wheat Crackers  443 calories per 100 gram serving 416 calories per cup (ground) (94 grams)
  • Raisins 299 calories per 100 gram serving  78 calories in 50 raisins (26 grams)
  • Dates 282 calories per 100 gram serving 20 calories in one date (7 grams)
  • Whole Wheat Bread 266 calories per 100 gram serving 133 calories in 2 slices (50 grams)
  • Dried Apricots 241 calories per 100 gram serving  10 calories in one dried apricot (4 grams)
  • Coconut Milk 230 calories per 100 gram serving 1104 calories in 2 cups (480 grams)
  • Avocados 160 calories per 100 gram serving  322 calories in an average avocado (201 grams)
  • Brown Rice (Cooked) 111 calories per 100 gram serving 432 calories in 2 cups (390 grams)
  • Oatmeal / Oats (Cooked) 71 calories per 100 gram serving 332 calories in 2 cups (468 grams)

Ni pula tips untuk yang sungguh-sungguh nak naikkan berat badan

  • Add high calorie foods to existing dishes – Nuts, seeds, and dried fruit make a great addition to salads, rices dishes, pasta dishes, etc…
  • Add healthy fats and oils to existing dishes – Add olive oil, peanut oil, or safflower oil to as many foods as possible. I.E.: rice, sandwhiches, salads…
  • Increase portion sizes – Create larger meals of calorie dense foods like rice, mashed potatoes, and pasta.
  • Drink Calories – Drinks are an easy way to intake calories on the go. Drink juice, soy milk, milk, smoothies, and other healthy high calorie beverages.
  • Do Muscle Building (Anarobic) Exercizes – Muscle building exercizes increase appetite and also increase weight as your body builds muscle. This is especially true when combined with high protein foods like nuts, peanut butter, fish, or beans.
  • Track your progress and set goals – Setting goals and targets is important to any achievement. Set healthy weight gain targets each month. No more than 10lbs (~5kg) a month is reasonable. Keep track of your weight gain in regards to the Body Mass Index (BMI) and be sure you do not go over into an unhealthy weight range.

Shaklee juga ada supplement yang membantu dalam usaha menambah berat badan.

 #SetTambahBerat
Klik kat gambar untuk order

1. B-Complex : Membantu badan untuk reset metabolisme.
2. Vita-Lea : Multivitamin dan multimineral yang menampung kelompongan nutrien dalam badan
3. Meal Shakes dan ESP : Menambahkan kalori harian dalam bentuk shake berperisa vanilla.

Harga untuk satu set adalah RM406.25
Nak harga lebih murah?
Jadilah member Shaklee!

Ima Sulaiman
SID 882520
Call / SMS / WhatsApp / Viber untuk pertanyaan dan order di 016-660-5816
Advertisements

Cuti!

Cuti ke hari ni?
Aku tak cuti pun.
Ni baru je sampai dari Melaka, ada kelas pukul 10 jap lagi.
Seronok Darrell balik kampung.
Mentang-mentang baru dapat kaki, seronok lah dia tunjuk kat makcik pakcik atuk nenek dia dah pandai jalan.
Tu belum suka lari lagi.
Seronok tengok anak happy.
Mak pun boleh lepak sebab Darrell gi main ngan makcik pakcik.
Best best best.

Ok nak g kelas dah.
Nanti cerita lagi.
Daaa~

Mahalnya supplement Shaklee!!!

Sekilas pandang, tanpa congak mesti kata mahal.
Tapi tak semua supplement Shaklee tu mahal.

Contohnya Sustained Release Vita-C,
sebotol ada 180 biji,
berharga RM92.50.
Sebiji RM0.51, senang kira 50 sen sebiji vitamin C 922mg.
Sehari makan sebiji.
Kiranya, sebotol tahan 6 bulan.
Cuma RM15.42 sebulan untuk kecantikan kulit.

Ni nak buat kira-kira untuk set Might 3 Gem.

Kita ambil kiraan 1 sudu besar = 15g, 1 sudu kecil = 5g.
Lebih kurang la ek.
Nak lagi tepat, boleh timbang.

First up, ESP.
Satu canister ada 850g.
Katalah ambil 1 sudu besar sehari, 15g
Satu canister ESP boleh tahan hampir dua bulan, lebih kurang 55 hari. (850g / 15g)
Sehari boleh ambil maksimum 3 sudu besar.
Ni kiranya kira-kira untuk panjangkan “usia” satu canister.
Nak kesan optimum, ambillah 3 sudu besar sehari 🙂

Kedua, Meal Shakes.
Satu canister 544g.
Sehari ambil 2 sudu kecil = 2 x 5g = 10g.
satu canister MS boleh jadi 54.4 hidangan (544g / 10g)
Hampir 2 bulan juga tu kan.

Last, Performance.
Ni kalau lagi banyak, lagi sedap.
Sedap rasa orennya.
Ingat tak TANG, ada masa kita kecik-kecik dulu tu.
Hehe orang lahir tahun 80an tahulah TANG ni.
Performance ni bentuknya camtu lah, serbuk oren.
Sehari sekali bancuh satu sudu besar dengan air sejuk, minum, segarnya!
Boleh tahan sebulan lebih sikit je.

Jadinya kalau terasa-rasa mahal jugak supplement Shaklee ni, register sebagai member dengan Ima.
Harga member memang lagi murah, biasanya boleh jimat sehingga 30% dari harga retail.
Lepas jadi member, bolehlah kata “Murahnya Shaklee!” hahahaha.

Ima
SID 882520
WhatsApp/viber 0166605816

Sarapan dengan protein : cukup kenyang ke?

Sarapan orang Malaysia memang sedap dan mewah. Alhamdulillah dengan kepelbagaian bangsa, kita boleh makan macam-macam waktu pagi. Belum kira lagi waktu lunch, dinner, minum petang, supper. Food heaven!

Tapi bagi mereka yang health conscious mesti titik beratkan apa yang dimakan sehari-hari. Berdiet bukan bermaksud kena korbankan makan, tapi pilih makan secara bijak.

Ni aku share article tentang High Protein Breakfast.

Why a High Protein Breakfast is a Good Way to Start Your Day
A high protein breakfast can give you the perfect start to your day. Protein can be a great way to fuel up after a long night’s rest. Here are some reasons why you should enjoy a breakfast that is high in protein and some recipe ideas to get you started.
Why Eat Protein?
Protein is a building block of cells throughout the body. It is necessary for healthy skin, nails, muscles, cartilage and blood. Protein helps to build and repair bodily tissues, and it is used to produce hormones and enzymes. When you eat protein for breakfast, you will feel more energized and ready to take on your day. You are also more likely to feel full longer, which can lead to healthier eating habits and possibly even weight loss.
Protein Shakes or Smoothies
Protein shakes or smoothies are very easy to make. Blend together a cup of strawberries, a few slices of banana, a scoop of protein powder, some ice and a cup of milk. Of course, you can adjust the ingredients to fit your tastes. Make your shake or smoothie with pineapples, orange juice, blackberries, blueberries, yogurt or whatever you have in your refrigerator. You can also add flaxseed for the added omega 3 fatty acids as well as fiber. Top it with some granola for an additional crunch. Be creative and enjoy the many ways you can get your protein for the day.
Eggs
Eggs have gotten a bad reputation because of their fat content. Only a portion of their fat comes from saturated fat and studies show that eggs may actually help lower cholesterol, as opposed to raising it as previously believed. If you aren’t entirely convinced, enjoy only the whites or mix one whole egg and one egg white. Eggs are a good source of choline, which is essential for a healthy brain and nervous system. Choline also reduces inflammation among those with heart disease, diabetes or osteoporosis. Eggs have carotenoids that are essential for healthy eyes. Lutein, a carotenoid that is found in eggs, is believed to significantly reduce the risk of macular degeneration and cataracts. Scramble some eggs for your breakfast or make a tasty omelet with your favorite vegetables. Eggs are a great source of protein, so don’t be afraid to add them to your menu.
Nuts and Seeds
Nuts and seeds are a great source of protein. They are also rich in fiber and antioxidants. Sprinkle some flaxseed or almonds on your oatmeal. Add pumpkin seeds or pecans to your cereal or yogurt. Avoid nuts if you have an allergy to them.
Soy Products
If you are a vegetarian, you may be looking for ways to meet your protein needs. Soy is a plant-based protein that has been popping up as an ingredient in more and more products. Look in the frozen food section at the meatless meats. Here you will find soy-based products that have similar tastes and textures to meats. You’ll find breakfast sandwiches and sausages that will allow you to get the protein you need without eating animal products. You can also turn to soy milk, soy nuts and soy butter to get protein. 

Diambil dari: http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/why-a-high-protein-breakfast-is-a-good-way-to-start-your-day.html#b
Mencari sarapan berprotein tinggi dan mudah disediakan setiap hari?
Cuba gabungan Energized Soy Protein (ESP) dan Meal Shakes.
Kedua-duanya berperisa vanilla.
Setiap canister boleh tahan dalam 1.5 hingga 2 bulan.
Nak lagi best? Top up dengan Performance perisa oren, yang memastikan badan terhidrat sepanjang hari.
Harga:
ESP 850g RM150
Meal Shakes 544g RM113.75
Performance 539g RM82.50
Jadi ahli Shaklee untuk dapat harga lebih murah dan pelbagai manfaat lain.
Contact Ima untuk tempahan dan pembelian.
Ima Sulaiman
SID 882520
WhatsApp/viber 0166605816

Cara buang kahak anak secara tradisional

Ikhtiar cairkan kahak dengan OmegaGuard!

Macamni lah bila hantar anak g taska kan. Dah mak bapak kerja, nak minta tolong nenek jaga, jauh sangat. Jadinya hantarlah ke taska.

Darrell memang selalu aje kena selsema dan batuk, boleh kata tiap bulan. Bila dah bergaul ramai-ramai kat taska tu, ada aje yang sakit. Nak tak nak terbawak sekali kuman tu kat anak kita.
Bila dah lama kena batuk selsema, mulalah boleh dengar kahak berkumpul kat paru-paru, kan? Darrell memang ambil OmegaGuard setiap hari. Ni nak share petua untuk keluarkan kahak dari paru-paru secara tradisional.
Cuma perlu ada 3 barang sahaja.
1. Daun kacang botol
2. Kapur makan
3. Madu
Cara guna
1. Ambil sehelai daun kacang botol
2. Sapukan kapur makan di atas permukaan daun. Sapukan rata-rata, nipis aje. Tak perlu tebal sampai putih melepak.
3. Ambil sedikit madu, 2 atau 3 titik sudah memadai. Sapukan rata-rata atas permukaan daun.
4. Lekatkan di bahagian belakang anak, di antara tulang belikat. Selawat.
Biarkan sehingga kering. InsyaAllah anak akan tidur lena. Kahak akan keluar melalui najis.
Bila dah kering, jangan rentap aje. Sakit oii! Mak Darrell ni pernah tarik gitu aje sebab tak tau, abes kulit tertarik sekali. Ampunkan mak, nak. Basahkan daun tu sampai ianya tertanggal sendiri.
Sangat sesuai untuk mak-mak yang dah penat bagi ubat, dan yang bimbang nak bagi ubat kahak kat anak yang terlalu kecil. Boleh apply kat baby dan juga dewasa.

Petua ni dari keluarga Atuk Nenek Darrell kat Melaka 🙂

Mama kepada Darrell,
Ima Sulaiman
SID 882520
WhatsApp/viber 0166605816

Posted via Blogaway

Promo May 2014 : MEAL SHAKES

Promo bulan Mei 2014 : Meal Shakes.

Beli 6 percuma 1, eksklusif untuk ahli Shaklee sahaja.

Nak beli Meal Shakes dan dapat free membership?

Follow these steps:
1. Beli 6 canister Meal Shakes
2. Beli salah satu supplement berikut: ESP, OmegaGuard, OsteMatrix, Performance, Sustained Release Vita-C, Vita-Lea ATAU Vita-E Complex

Dan anda akan dapat
– free 1 canister Meal Shakes bernilai RM113.75
– free Shaklee membership bernilai RM65
– beli barangan Shaklee dengan harga ahli

Meal Shakes, sesuai untuk seisi keluarga 🙂

Ima Sulaiman
SID 882520
WhatsApp/viber 0166605816