Asid Folik Penting untuk Ibu Mengandung

Salam semua.

Hari ni saya nak kongsi pengalaman saya amalkan pengambilan asid folik semasa saya mengandung anak pertama dan kedua. Saya mendapat anak pada kehamilan kedua dan keempat. Kehamilan pertama dan ketiga saya tidak menjadi sebab blighted ovum. Blighted ovum ni berlaku sebab kerosakan DNA semasa persenyawaan. Sebenarnya tiada janin terbentuk, dan dalam kantung tu kosong. Ia boleh dikeluarkan secara D&C, ataupun keluar secara semulajadi. Untuk kedua-dua kehamilan dengan blighted ovum ni, saya tunggu ia gugur sendiri. Ia berlaku pada minggu 10 untuk hamil kali pertama, dan minggu 12 pada kehamilan ketiga. Selepas gugur, saya terus amalkan B-Complex yang mengandungi asid folik supaya rahim terus bersedia untuk mengandung.
Alhamdulillah selepas 2 bulan, saya kembali hamil. Siapa kata saya tak cuak nak mengandung lagi, bimbang diuji dengan blighted ovum lagi. Alhamdulillah mengandung kali kedua dan keempat ini menjadi dengan baik. Semuanya atas izin ALLAH jua. B-complex sangat membantu saya jadi lebih tenang dari segi perlakuan, juga dari segi minda sebab saya tahu saya dapat bekalan asid folik yang mencukupi setiap hari. Masa mengandung ni lah kita lebih ambil tahu apa yang menyebabkan kecacatan pada anak akibat kekurangan asid folik, sebolehnya kita elakkan dengan amalkan makan asid folik paling kurang 3 bulan sebelum mengandung.
Sekarang dah masuk trimester ketiga untuk anak kedua, saya masih ambil B-complex untuk maintain tenang sepanjang hari. Kena pandai kawal emosi, terutamanya bila menghadap anak-anak murid dan keluarga. Maklumlah, mengajar anak-anak murid dah masuk alam dewasa ni, dengan darah muda diorang lagi. Takkanlah kita nak guna kekerasan dalam kelas, kan. Kena kekal tenang gitu. Tambahan lagi dengan jawatan sebagai Head of Programme, awal semester memang students datang tak putus, masing-masing dengan masalah mereka yang unik dan tersendiri. Kalau kena jumpa 15 orang sehari, takkan nak naik angin 15 kali. Mahu kena darah tinggi pulak. Haa… kat sinilah B-Complex memainkan peranan. Diorang nak bagi masalah macam mana pun, boleh lagilah nak senyum dan gelak-gelak hiburkan hati sendiri 🙂

Biasanya digalakkan untuk ambil asid folik 3 bulan sebelum mengandung dan sepanjang trimester pertama, namun tiada masalah untuk terus ambil B-complex sehingga habis mengandung dan sambung lagi semasa berpantang.

Mahukan masa hamil yang tenang dan menggembirakan? Jangan skip ambil B-complex setiap hari!
Dapatkan B-Complex Shaklee yang natural dan mendapat sijil halal dan juga diiktiraf KKM, yang sentiasa selamat, berkesan, dan mesra alam daripada Ima melalui
WhatsApp : +60166605816
E-mail : ima367@gmail.com
FB personal : Ima Sulaiman

Saya doakan ibu-ibu sekalian mendapat zuriat yang soleh dan menjadi tiket ke syurga. Aamiin.

Blog Reference:
Dr. Zubaidi – Anak Lahir Tiada tempurung Kepala http://drzubaidi.com/blog/anak-lahir-tiada-tempurung-kepala-petanda-bagi-neural-tube-defects-ntd/
Dr. Zubaidi – Prenatal Vitamin Mana yang Perlu Dibeli? http://drzubaidi.com/blog/prenatal-vitamin-mana-yang-perlu-dibeli/

Advertisements

Sihat dan cantik dengan tenang

Alhamdulillah dipanjangkan umur untuk bertemu 14 Ramadan, dan juga dapat khabar berita best tentang promo Shaklee bulan ni! MasyaAllah memang kena grab peluang ni. Mesti mesti mesti!

Produk premium Shaklee, VIVIX adalah produk promo bulan ni. Ada dua peluang untuk cuba dan borong item ni, dengan beli 2 botol VIVIX dan dapatkan 5% diskaun, ATAU beli 6 botol VIVIX dan dapat 1 botol VIVIX dengan PERCUMA.

Nak lagi best? Dengan pembelian 2 atau 6 botol VIVIX, korang layak dapat FREE MEMBERSHIP yang bernilai RM68.90, juga dapat cash bonus pada 14 Ogos 2015 nanti, minimum RM38. Ada lagi? Ada. Korang juga akan dapat sebotol Vita-Lea Iron Formula (120 biji) yang bernilai RM88.75 dengan PERCUMA. Kan dah kata tadi kena grab peluang ni 😉

Ada dua lagi item promo, iaitu B-Complex dan Vita-Lea for Children. Dua-dua item ni untuk promo Buy 4 At 3. Best sangat deal B4@3 B-Complex ni untuk ibu hamil, ibu pantang, ibu-ibu yang bekerja di rumah, anak-anak sekolah rendah dan menengah, mahasiswa dan mahasiswi, juga pekerja makan gaji. Such a great mood booster with a minimum price!

Sebotol Vita-Lea Iron Formula PERCUMA dengan setiap pembelian dan pendaftaran ahli baru Shaklee dari May 2015 hingga Oktober 2015. Tiada sebarang pembelian minimum diperlukan, asalkan ianya produk Shaklee.

Berminat nak memulakan bisnes atau beli untuk kegunaan sendiri?
Apa pun jawapan korang, cepat-cepat contact Ima melalui
1. WhatsApp +60166605816
2. E-mail ima367@gmail.com
Ima menanti pertanyaan anda!

Nak gemuk, tak nak kurus!

Salam dan hai untuk semua 🙂

Ima memang kurus. Sentiasa cari jalan nak dapatkan berat ideal. Ni aku kongsi tentang cara-cara nak tambah berat, diambil dari page FB Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pemakanan untuk mereka yang Kekurangan Berat Badan

Apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan berat badan ?

Kurang berat badan berlaku apabila Indeks Jisim Tubuh (BMI) mengikut umur (BMI -untuk-umur) anda berada di bawah garis 5 persentil.
Anda mungkin sihat tetapi anda mempunyai kadar metabolisma yang tinggi.

Anda mungkin mengalami kekurangan berat badan kerana masalah gangguan pemakanan (“anorexia/bulimia”) atau masalah perubatan yang berkaitan (masalah tiroid).

Bagaimana hendak menaikkan berat badan?

Dapatkan nasihat daripada doktor anda untuk memastikan bahawa anda tiada mengalami masalah perubatan yang berkaitan. Jika anda tiada mengalami masalah perubatan yang berkaitan, berat badan boleh ditingkatkan dengan :

~Meningkatkan pengambilan makanan untuk meningkatkan kalori.

~Jika anda seorang yang tidak makan dalam jumlah yang banyak, anda
boleh makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap.

~Cuba makan enam kali sehari (waktu makan utama dan snek) seperti makan sarapan, minum pagi, makan tengah hari, minum petang, makan malam dan minum malam (“supper”).

~Snek untuk minum pagi, minum petang dan minum malam perlulah sihat dan berkhasiat.

~Pilih makanan yang mempunyai kandungan protein dan kalori yang tinggi. Makan makanan yang sihat dan seimbang.

~Selalu bersenam. Senaman boleh meningkatkan selera anda.
Dapatkan waktu tidur yang cukup. Badan anda akan menyimpan kalori pada waktu anda tidur.

~Dapatkan nasihat Doktor atau Pakar Pemakanan atau Pegawai Dietetik jika anda ingin mengambil diet tinggi protein atau makanan tambahan (“supplements”) untuk meningkatkan berat badan anda.

Oleh ;Noor Safiza bt. Mohd Nordin

Turut dikongsikan dalam page FB KKM adalah contoh jadual makan untuk tambah berat.

Contoh jadual pemakanan untuk tambahkan berat badan.

Walaupun nak tambah berat tu senang bagi sesetengah orang, bagi orang kurus biasanya tidak begitu mudah. Contoh paling senang, aku lah. Tak berapa minat nak makan, dan kurang gemar makan makanan yang menggemukkan dalam kuantiti yang banyak. Hasilnya, masih kerempeng. Hahahaha. Dari cadangan KKM pun, dia suruh makan secara kerap, dan dalam senarai ni, takde pun dia suruh makan makanan yang kita tahu menggemukkan. Semuanya makanan sihat, sebab kita nak tambah berat secara sihat!

Aku dapatkan bantuan makanan tambahan daripada Shaklee. Paling suka dengan B-Complex, sebab ia bantu badan untuk reset metabolisma. Jadi, taklah cepat sangat badan ni bakar semua benda jadi tenaga, kan. ESP dan Meal Shakes tolong tambahkan protein dan kalori dalam diet harian. Vita-Lea pula untuk cukupkan nutrient yang selama ini kurang dalam badan.

Nak lebih konsultasi tentang tambah berat badan? Contact Ima melalui call atau WhatsApp 016.660.5816 atau boleh juga e-mail di ima367@gmail.com .

Tambahkan berat secara sihat!

Salam sayang,
Ima Sulaiman
SID 882520

Tips untuk naikkan berat badan

Ada nak kuruskan badan. 
Ada yang nak gemukkan badan, macam aku ni lah. 

Kunci untuk gemukkan badan adalah makan lebih banyak kalori.
Untuk orang yang susah nak makan, mesti rasa susah dengan cadangan ni.
Dah makan 3 meal sehari pun dah susah, inikan pula nak makan lebih-lebih. haha.

Tips untuk naikkan berat badan adalah pilih makanan yang tinggi kalori.
Kuantiti yang sikit pun dah tinggi kalori, jadi senanglah nak capai target kalori harian.
Ni antara makanan yang tinggi kalori untuk diamalkan.

  • Sesame Butter (Tahini) 595 calories per 100 gram serving, 167 calories per ounce (28 grams)
  • Whole Wheat Crackers  443 calories per 100 gram serving 416 calories per cup (ground) (94 grams)
  • Raisins 299 calories per 100 gram serving  78 calories in 50 raisins (26 grams)
  • Dates 282 calories per 100 gram serving 20 calories in one date (7 grams)
  • Whole Wheat Bread 266 calories per 100 gram serving 133 calories in 2 slices (50 grams)
  • Dried Apricots 241 calories per 100 gram serving  10 calories in one dried apricot (4 grams)
  • Coconut Milk 230 calories per 100 gram serving 1104 calories in 2 cups (480 grams)
  • Avocados 160 calories per 100 gram serving  322 calories in an average avocado (201 grams)
  • Brown Rice (Cooked) 111 calories per 100 gram serving 432 calories in 2 cups (390 grams)
  • Oatmeal / Oats (Cooked) 71 calories per 100 gram serving 332 calories in 2 cups (468 grams)

Ni pula tips untuk yang sungguh-sungguh nak naikkan berat badan

  • Add high calorie foods to existing dishes – Nuts, seeds, and dried fruit make a great addition to salads, rices dishes, pasta dishes, etc…
  • Add healthy fats and oils to existing dishes – Add olive oil, peanut oil, or safflower oil to as many foods as possible. I.E.: rice, sandwhiches, salads…
  • Increase portion sizes – Create larger meals of calorie dense foods like rice, mashed potatoes, and pasta.
  • Drink Calories – Drinks are an easy way to intake calories on the go. Drink juice, soy milk, milk, smoothies, and other healthy high calorie beverages.
  • Do Muscle Building (Anarobic) Exercizes – Muscle building exercizes increase appetite and also increase weight as your body builds muscle. This is especially true when combined with high protein foods like nuts, peanut butter, fish, or beans.
  • Track your progress and set goals – Setting goals and targets is important to any achievement. Set healthy weight gain targets each month. No more than 10lbs (~5kg) a month is reasonable. Keep track of your weight gain in regards to the Body Mass Index (BMI) and be sure you do not go over into an unhealthy weight range.

Shaklee juga ada supplement yang membantu dalam usaha menambah berat badan.

 #SetTambahBerat
Klik kat gambar untuk order

1. B-Complex : Membantu badan untuk reset metabolisme.
2. Vita-Lea : Multivitamin dan multimineral yang menampung kelompongan nutrien dalam badan
3. Meal Shakes dan ESP : Menambahkan kalori harian dalam bentuk shake berperisa vanilla.

Harga untuk satu set adalah RM406.25
Nak harga lebih murah?
Jadilah member Shaklee!

Ima Sulaiman
SID 882520
Call / SMS / WhatsApp / Viber untuk pertanyaan dan order di 016-660-5816

Seronoknya berpantang!

Alhamdulillah semalam dapat anak buah baru. Sepupu belah suami selamat melahirkan seorang puteri pagi tadi secara cesarean. Tak sabarnya nak jumpa!
Mulalah terkenang masa berpantang denga Darrell setahun yang lepas. Kira kejutan jugalah kan sebab tak pernah ada pengalaman melahirkan. Kita fokus pada yang gembira aje, yang sedih simpan dalam peti. Hihihi. Aku paling suka time makan. Aku takde pun mintak special request ke apa. Apa yang diberi, aku telan ajelah. Aku pun bukan jenis suka makan cili sangat, jadinya makanan masa berpantang takdelah terlalu derita bagiku. Hahaha.
Lagi satu yang aku suka masa berpantang adalah pakai bengkung. Guna yg kain panjang tu. Mula-mula tak suka sangat pakai, tapi bila dah pandai ikat sendiri, ok lah. Memula tu gatal kan malas nak pakai segala, tapi rasa cam longgar je kat perut. Pakai bengkung baru sedap rasa perut. Sampai habis pantang jugaklah aku gigih pakai bengkung. Best 🙂
Masa berpantang aku ambil jamu dan supplement Shaklee. Aik? Boleh ke ambik sekali? Boleh je. Supplement Shaklee pun dari tumbuh-tumbuhan, sama je macam jamu. Cuma jarakkan waktu pengambilan. Sebelum sarapan dah minum jamu, sejam lepas tu bolehlah ambil supplement. Takde yang susah bila dah tahu, kan?
Apa supplement yang sesuai diambil semasa berpantang?
Ni aku cerita satu persatu supplement yang sesuai diambil untuk menghadapi tempoh berpantang.
1. VITA-LEA IRON FORMULA (120 BIJI)
Multivitamin dan multimineral, memberi tenaga dan melengkapkan nutrien harian si ibu. Menyusukan anak banyak nak guna tenaga tau. Vita-Lea dapat membantu mengatasi keletihan lepas bersalin dan jaga anak.
2. B-COMPLEX (120 BIJI)
Fungsi B-complex ni adalah untuk tukarkan makanan kepada tenaga. Ia juga bagus untuk kestabilan mood ibu berpantang. Ibu berpantang kena sentiasa tenang, nak menyusukan anak kena tenang untuk susu keluar dengan lancar.
3. SUSTAINED RELEASE VITA-C (180 BIJI), CHEWABLE VITA-C (90 BIJI)
Vitamin C penting untuk sistem imun ibu dan anak. Ia juga bagus untuk pemulihan luka dan pertumbuhan sel baru untuk ibu.
4. OSTEMATRIX (120 BIJI)
Ini dia, supplement favourite sejak mengandung lagi. Ianya bukan sekadar kalsium, diperkaya dengan vitamin D dan magnesium. Kesannya, memang lancar nak buang air besar. Penyelesaian untuk sembelit ketika berpantang. Ditanggung beres!
5. ENERGIZED SOY PROTEIN (850g)
Nama ringkasnya ESP. Terkenal sebagai sumber protein non-GMO, bagus untuk pertumbuhan sel baru ibu, dan milk booster. Quick fix jika ibu lapar selepas menyusukan baby.
6. ZINC COMPLEX (120 BIJI)
Selalu dengar kalau baby suka sembur airliur, nanti rambut ibu gugur, kan? Elakkan rambut gugur tak tentu hala dengan Zinc. Zinc juga bagus untuk penyembuhan luka dalaman.
7. GLA COMPLEX (60 BIJI)
Mood tak menentu sejak bersalin? Stress nak sesuaikan diri dengan suasana serba baru? GLA boleh membantu regulate hormon, untuk mood yang lebih stabil dan lebih tenang. GLA juga boleh mengawal diabetes jika ada.
8. OMEGAGUARD (90 BIJI)
OmegaGuard mampu memanaskan badan ibu, disamping memastikan kelancaran susu dan susu kaya dengan DHA! OmegaGuard juga bantu ibu ramping lebih cepat, sebab bantu bakar lemak. Oh banyaknya fungsi!
Banyaknya supplement! Tak mahal ke? Jangan risau, aku boleh bagi cadangan yang sesuai dengan bajet. Nak set asas, pertengahan atau premium. Semua boleh dirunding.
Boleh hubungi Ima di
SMS/WhatsApp +60166605816
E-mail ima367@gmail.com
Free consultation, tips dan cara pengambilan supplement khusus untuk customers Ima.
P/S: Rindunya nak berpantang lagi! 🙂

Bagaimana ia bermula…

Aku terjebak dalam kancah supplement Shaklee ni masa aku mengandung 3 bulan. Aku sedar aku memang seorang yang susah nak makan, dan sangat memilih nak makan. Dah tentulah sangat risau jika baby dalam rahim tak dapat nutrient yang secukupnya.

Lantas aku tanya rakan FB masa tu, Puteri Rohayu tentang supplements untuk ibu hamil. Diterangkan ada trial package. Aku tanya pula tentang full package. Harga tambah sikit je dan stok boleh tahan sampai 4 bulan. Terus aje grab yang full package.

Aku ambik Vita-Lea, B-Complex, Sustained Release Vita-C, Ostematrix. Masa pregnant tu mabuk muntah tak yah cerita lah, memang kena aje. Tapi alhamdulillah boleh bertahan. Yang takleh tahan kena kejang kaki atau nama glamernya simpul biawak. Aduhh memang jenuh le kejut suami mintak tolakkan tapak kaki. Bila tanya Puteri, dia suggest ambil Ostematrix sebelum tidur. Alhamdulillah pastu dah tak kena kejang kaki dah.

Sayang anak punya pasal, masuk trimester kedua tambah OmegaGuard, untuk tambah omega-3 dalam diet harian. Bagus untuk perkembangan otak bayi 🙂

Alhamdulillah aku alami pengalaman mengandung yang membahagiakan, dan itulah kisah permulaan aku “diracun” dengan Shaklee 😉

Jadi, apa kisah Shaklee anda?

Ima Sulaiman
SID 882520
ima367@gmail.com
SMS/WhatsApp 016.660.5816

Posted via Blogaway

Posted via Blogaway