Open House Rumah Warisan 2015

Salam semua 🙂 🙂 🙂

Alhamdulillah, sementara masih ada bulan Syawal, memang tak berhenti orang buat Open House. Itulah kemeriahan Aidilfitri di Malaysia. Beberapa tahun sebelum Nenek meninggal, memang dah mula buat Open House kat Rumah Warisan. Sekarang Nenek dah takde, Mama dan adik beradik teruskan juga, bagi meriah Rumah Warisan ni.

Barisan menu pada tahun ini:

  • Soto nasi impit
  • Laksa kuah putih
  • Ketupat
  • Lepet
  • Daging masak kicap
  • Rendang ayam
  • Kambing bakar
  • Coleslaw
  • Tauhu goreng
  • Pecal
  • Kuih lemper
  • Buah tembikai
  • Pelbagai kek
  • Air tebu dan sirap ros
  • Teh O panas

Kalau dah namanya pergi rumah Nenek Dinah, orang makan memang kurang segan silu. Semua juadah yang ada pun dia nak rasa. Bukan takat jamah, memang MAKAN sepuas hati. Pukul 4 petang, Mama pergi beli satay untuk tambah makanan yang dah mulai habis. Tu pun baru keluar dua tray satay, sekelip mata pun dah habis. SubhanAllah.

CYMERA_20150808_134551

CYMERA_20150808_134541

CYMERA_20150808_120749

ketupat_dan_lepet
Ketupat dan Lepet digantung. Bila nak makan, ambil dan potong sendiri. Ramai yang geram menengok ia bergantungan. Lepet tu lagilah, orang siap minta bawa pulang. Hahahaha.

Apa itu lepet?

Lepet adalah makanan tradisi Jawa. Diperbuat daripada beras pulut dan kelapa parut. Dibungkus dengan daun kelapa yang muda (janur) dan kemudiannya direbus hingga masak. Kebiasaannya lepet disediakan semasa kenduri kesyukuran untuk ibu yang hamil 7 bulan semasa mengandungkan anak sulung. Aku tak sempat pun nak makan, tau-tau aje dah habis. hehe.

IMG-20150808-WA0007
Berbaju sedondon
IMG-20150808-WA0002
Pencinta tembikai

Ada seorang tetamu yang datang, sembang-sembang dengan Mama. Pastu Darrell pun lepak dengan nenek dia. Tetamu tu dalam lingkungan awal 20-an, sedang dukung anak berusia lebih kurang 4 bulan. Pastu aku pun join lepak kat meja diorang. Noticed yang aku ni mak Darrell, tetamu tu tanya Mama, “Kenapa putih? (merujuk pada kulit Darrell)” “Mak dia makan Shaklee dari mengandung.” jawab Mama.

Bukan pertama kali Darrell dipersoalkan kenapa dia putih. Nak kata terguris dengan soalan tu, tak lah sangat. Cuma rasa lucu di dalam hati. Hitam sangat ke kami ni kekekekekeke.

IMG-20150808-WA0016

IMG-20150808-WA0018
Part of Hajjah Dinah clan 2015

p/s: Rindu, memang sangat rindu pada Nenek.

Advertisements

Aidilfitri ke-4 dari Tanah Melaka

Kumpulan marhaban kampung yang datang rumah Babah malam tadi..

Marhaban Kampung Bukit Durian
Kumpulan Marhaban Kg Bukit Durian bersama tuan rumah

Salam Aidilfitri untuk semua! Dah masuk hari ke-4, dah ada yang dah masuk kerja. Aku masih bercuti di kampung belah suami. Kalau bercuti kat kampung aku, mungkin dah masuk kerja jugak hari ni hahaha.

Sementara tunggu si bujang ni bangun tidur, kita tulislah seround. Gian nak menulis beberapa hari raya nih hahahaha. Berlegar-legar idea menulis, tapi semua kita rilek-rilekkan dulu layan orang happy happy nak raya. 

Hari ni baru rasa cam hari normal. Baru boleh bangkit dengan rasa tak berapa nak raya dan sedar tanggungjawab pada keluarga. Hahahaha ayat dahsyat sangat, macam abaikan keluarga pulak selama ni ek. Ala paham-paham ajelah bila festive season ni kan, mana sama dengan rutin harian biasa. Pagi ni dah sempat basuh baju, sental baju, jemur baju, mandi, buat solat dhuha, iron baju untuk dipakai hari ni, sediakan baju untuk Darrell pakai, dan ni tengah tulis blog post.

Takde mood nak makan sangat pagi ni, mujur memang bawak tong ESP dan Meal Shakes ke sana sini. Kita layan protein shake aje pagi ni. Dah tiga pagi dok sendatkan perut dengan nasi impit dan lauk pauk raya, hari ni stok makanan raya pun dah habis hahahaha. Maka kembali menyerikan hidup dengan protein shake non-GMO ini lah. Untunglah…..

Hari ni belum ada plan nak ke mana lagi. Rumah saudara mara pun dah habis ziarah. Kat Melaka kan banyak tempat menarik. Boleh naik beca, naik menara Taming Sari, beli kompang kecik, makan kuih muih tradisional. Tapi itulah bila cuti, kat Melaka memang jammed giler! Sebab tu kami sekeluarga bila balik Melaka, memang tak ke mana. Duduk aje kat rumah menghabiskan letrik hahahahaha. 

Sudah-sudah le buat-buat sibuk macam buat kerja pejabat kat rumah mak mertua nih. Better log off dan menyanyi kat suami supaya bawa kami jalan-jalan hari ni hoyeah!