Mukjizat Al-Quran

Tadi masa lab, international students aku tanya.

“Teacher, can you speak Arabic?”
“No.”
“But you can read Quran, right?”
“Yes, because we (maksud aku kebanyakan orang Islam di Malaysia) are trained to read the Quran, but not the language.”

Tersentak jugak dapat soalan cepu emas camni daripada anak murid. Aku pernah dengar kuliah, kenapa kita boleh baca Quran, tapi tak reti cakap Arab atau faham terus apa yang tulis dalam Quran tanpa terjemahan. Itu namanya mukjizat Al-Quran. Walau tak faham, tapi kita boleh membacanya.

Tambahan lagi, sedari kecil kita dididik untuk baca Quran, bukan baca dan belajar bahasa Arab sekaligus. Pastu dah habis baca Quran, dah consider sebagai khatam. Sebaiknya khatam Quran membawa pengertian kepada membaca dan memahami isi kandungan Al-Quran. Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Kita baca tapi tak faham pun diberi pahala. Kalau baca dan faham, lago bertambah pahala. Masya Allah.

Sebaiknya bila dah sedar diri yang diri ni tak reti bahasa Arab, usahakanlah belajar. Mulakan je, sekurang-kurangnya bila sampai ajal tapi tak sempat habis belajar bahasa Arab, dapat juga pahala, ye tak?

Posted via Blogaway

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s